- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii riscă să piardă banii primiți ca bonuri de masă. Iată până când pot fi aceștia cheltuiți!

30 Nov, 23:03 • Oprea Alina
Românii pot pierde banii primiți ca bonuri de masă, dacă nu îi cheltuiesc pâna la data impusă. Aceștia trebuie să aibă la cunoștință faptul că există anumite condiții prin care pot cheltui acești bani!
Românii riscă să piardă banii primiți ca bonuri de masă. Iată până când pot fi aceștia cheltuiți!

Mulți dintre români vor pierde sumele de pe cardurile de bonuri de masă în curând, dacă nu au apucat să le cheltuiască la timp.

A mai rămas doar o lună până când sumele rămase necheltuite pe cardurile de tichete de masă expiră. Acest lucru este cauzat de faptul că aceste sume au termen de valabilitate. În cazul în care nu sunt cheltuite până la sfârșitul anului, banii rămași sunt retrași de emitent, iar beneficiarul îi va pierde.

Ai putea fi interesat și de: Protest la Metrorex. Angajații amenință cu greva generală, după anunțul despre eliminarea primelor și a bonurilor de masă

Românii pierd banii primiți ca bonuri

Potrivit legii 165/2018, biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic. Asta înseamnă că și tichetele de masă, printre altele, sunt emise acum doar pe card.

Mai mult decât atât, tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod următoarele mențiuni:

  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă.

Totodată, toate biletele de valoare, deci și tichetele de masă, pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise, scrie avocatnet.ro.

Bonuri de masă
Bonuri de masă

După cum este prevăzut în HG 1.045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor, conform Antena 3.

Poate expira cardul?

Românii trebuie să aibă la cunoștință faptul că mai există un termen de valabilitate de care trebuie ținut cont, iar aici este vorba despre valabilitatea suportului electronic, adică a cardului. Nici în acest caz, similar cardurilor bancare, sumele de pe cardul de tichete de masă nu mai pot fi folosite.

Firmele care se ocupă de emiterea acestor carduri, trimit mail când se apropie perioada de expirare pentru a reaminti această regulă și, de asemenea se subliniază faptul că, după ce sumele de pe card expiră, nu mai pot fi folosite.

Începând cu 1 august 2023, tichetul de masă are o valoare maximă de 35 de lei, față de 30 de lei, cât era anterior, iar începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu va putea depăși suma de 40 de lei.

Ai putea fi interesat și de: Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024! Cum va influența suprataxarea tichetelor companiile și angajații