- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024! Cum va influența suprataxarea tichetelor companiile și angajații

31 Oct, 11:40 • Cornel Ghimeșan
În România, majoritatea angajaților primesc lunar, pe lângă salariu bonuri de masă. De la 1 ianuarie 2024, acestea vor fi taxate suplimentar, potrivit Legii taxelor (296/2023). Astfel, companiile care le acordă angajaților astfel de tichete vor plăti și CASS (contribuția la sănătate) de 10% pentru ele.
Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024! Cum va influența suprataxarea tichetelor companiile și angajații

Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024! În această perioadă una dintre întrebările care îi macină atât pe angajatori cât și pe angajați este: de ce au inclus autoritățile CASS pentru mâncare?

Citește și Val de angajări la Kaufland, în 23 de orașe. Se oferă salarii de până la 4.400 de lei, bonuri de masă și bonusuri operative

Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 ianuarie 2024!

Unii români au afirmat că în locul acestei taxe mai bine era introdus CAS pentru a beneficia de acesta la pensie, însă având în vedere faptul că în aceste momente nimeni nu știe cum va arăta sistemul de pensii peste 10-20 de ani, această soluție nu pare a fi una bună.

Revenind la suprataxarea tichetelor de masă. Companiile care le ofereau până în prezent angajaților astfel de bonuri și aleg să o facă în continuare și după data de 1 ianuarie 2024, vor suporta costul suplimentar.

Foarte mulți antreprenori spun că nu au de ales și că trebuie să acorde aceste tichete pentru a nu își supăra angajații, dar mai ales pentru că vor să își păstreze forța de muncă.

Cu toate acestea, foarte mulți angajați se așteaptă ca  angajatorii să nu facă mărirea reglementată în vară.

Dacă astăzi un tichet de masă poate ajunge la 35 lei, de la 1 ianuarie 2024 acesta va ajunge la 40 de lei. Acestea sunt, de fapt, plafoane, iar firmele au posibilitatea de a opta pentru valori mai mici, scrie hotnews.ro.
Chiar dacă Guvernul a anunțat încă din septembrie că valoarea tichetelor va crește la 35 de lei, corporatiștii spun că pe carduri sumele au rămas la fel. Aceștia au dezvăluit că inițial au crezut că i-a păcălit firma, neștiind că suma vehiculată public nu este obligatorie.
Astfel, chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, bonurile de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creștere salarială. Sunt scutite de CAS (25%). Deci e un procent important, dar e clar că reprezintă un cost în plus pentru firmele care le acordă deja.

Citește și Românii își pot lua adio de la bonuri de masă și tichete de vacanță. Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă și cu salariile. „După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce privește salariul minim”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult