- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii trebuie să fie pregătiți de pensii mai mici sau mai mari. Marius Budăi vorbește despre noua formulă de recalculare a veniturilor

03 Apr, 18:50 • Constantin Cristina
Ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit despre recalcularea pensiilor, dar și despre veniturile românilor care ar putea să scadă sau să fie mărite, în funcție de noua formulă de calcul.
Românii trebuie să fie pregătiți de pensii mai mici sau mai mari. Marius Budăi vorbește despre noua formulă de recalculare a veniturilor

Românii sunt interesați de subiectul des întâlnit în ultima vreme, pensiile. Așadar, toată lumea ar trebui să fie pregătită pentru ce urmează. Cinci milioane de pensii vor fi recalculate în România în scurt timp, iar ministrul Muncii, Marius Budăi, exclude șansa de scădere a pensiilor, a informat România tv.

Citește și: Românii își iau adio de la pensiile de lux! Indemnizațiile speciale vor scădea considerabil. Guvernul transmite noua formulă de calcul

„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul nu a vrut să dea detalii despre noua formulă după care se vor recalcula pensiile, existând șansa ca unele venituri să fie scăzute sau majorate, însă tot el a spus că urmează trei variante, iar toate sunt discutate cu specialiști și cu parteneri sociali.

Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a mai spus Marius Budăi.

Marius Budăi, despre pensii
Marius Budăi, despre pensii

Noua formulă de recalculare a pensiilor exclude inegalitățile dintre femei și bărbați

Noua formulă de recalculare a pensiilor are în vedere de a stabili un echilibrul între femei și bărbați și de a uniformiza sistemul de pensii.

„Trebuie să ținem cont de impactul bugetar și de momentul și de posibilitatea în timp a României de a susține un asemenea impact pentru că trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reușim să rezolvăm aceste inechități pentru că aceste inechități se rezolvă cu impact bugetar și este un impact bugetar consistent. Trebuie să ținem cont de evoluția economică și de evoluția cifrelor în România și bineînțeles să ținem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial”, a mai spus Marius Budăi pentru sursa citată.

Alte articole: Militarii din România, revoltați după cererea USR, de eliminare a pensiilor speciale: „Un subiect jignitor!”