- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii trebuie să se pregătească! România, schimbări fiscale majore promulgate de Președintele României, Klaus Iohannis!

30 Oct, 18:00 • Oprea Alina
Noile legi fiscale promulgate de Klaus Iohannis, Președintele României, aduc schimbări majore pentru cetățenii români! De la 1 noiembrie 2023, respectiv, 1 ianuarie 2024, zilele de cumpărături vor arăta altfel pentru români, air aceștia trebuie să fie în cunoștință de cauză!
Românii trebuie să se pregătească! România, schimbări fiscale majore promulgate de Președintele României, Klaus Iohannis!

Noile legi fiscale care sunt adoptate aduc foaret multe schimbări pentru români și nu numai! Președintele a promulgat deja pachetul de măsuri, iar o zi de cumpărături va arăta cu totul și cu totul altfel pentru cetățenii români. În decursul zilei de joi 26 octombrie 2023, Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat noul pachet de măsuri fiscale, despre care toți românii ar trebui să știe. După ce legile au fost aprobate de către președintele țării, în decursul zilei de vineri au fost publicate în Monitorul Oficial, iar schimbările vor intra în vigoare pe rând, la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, potrivit Cancan.

Vezi mai multe despre: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Noile legi fiscale
Noile legi fiscale

Noile legi fiscale – ce trebuie să știi despre ele!

Noul pachet de măsuri fiscale a fost publciat în Monitorul Oficial, pachet pe care Klaus Iohannis l-a promulgat, acest lcuru întâmplându-se în decursul serii de vineri, 27 octombrie 2023. Precum cele menționate anterior, aceste schimbări vor intra în vigoare pe rând, o parte din ele fiind luate în considerare de la data de 1 noiembrie 2023, iar altele dintre acestea, la data de 1 ianuarie 2024. Unele dintre reglementările care vor fi puse în vigoare sunt: limmitarea plăților cash la comercianți, plafonul zilnic fiind de 1.000 de lei, per persoană juridică. Însă, dacă încasările de fac într-o persoană juridică și o persoană fizică, plafonul zilnic va fi de 5.000 de lei. Iar în cazul în care tranzacțiile au loc între două persoane fizice, limita plafonului zilnic va fi de 10.000 de lei, potrivit Economedia.ro.

Printre aceste măsuri, se adaugă și interzicerea încasărilor fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. În cazul românii nu respectă această lege, amenda pe care o vor primi va fi de 25% din suma încasatî/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

 

Ploafonarea plților cash – o idee nedorită

În contextul aprobării noului pacet de măsuri fiscale, Asociația Micilor Comercianți spune că nu a fost chemată la consultări.

Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul.

Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul? Dar oricum, chiar dacă ne-am fi spus opinia, nu am fi fost luați în seamă. Așa cum s-a întâmplat de atâtea alte ori, cel mai recent fiind cazul Legii privind sistemul de garanție-returnare.”, a declarat  Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, potrivit hotnews.ro.

Vezi mai multe despre: Lista oficială a măsurilor fiscale care intră în vigoare pe 1 noiembrie