- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii visează la pensii grase! Totuși 55% la sută dintre ei spun că se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă

02 Nov, 19:52 • Cornel Ghimeșan
Românii își doresc o pensie dublă față de ceea ce poate să ofere statul român, în prezent. Pensia medie este de 1736, însă românii visează la 3650 de lei. Cu toate acestea, marea majoritate a populației spune că nu economisește nimic în vederea pensionării
Românii visează la pensii grase! Totuși 55% la sută dintre ei spun că se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă

Întrebați cu ce pensie s-ar descurca, românii au răspuns că 3650 de lei ar fi o sumă rezonabilă, însă această sumă este dublă comparativ cu 1736 de lei, care este pensia medie în România. Statul, din sistemul contributiv, nu își poate permite să să ridice la dorințele românilor. În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.

Deși visează la o bătrânețe ușoară, 83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.

Alte articole: Duduie consumul în România! Carrefour a raportat în țara noastră a doua cea mai mare creștere a vanzarilor din toată Europa!

„Este evident de ceva timp faptul că există o diferenţă semnificativă între aşteptările legitime ale populaţiei active de azi şi posibilităţile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – şi asta nu este doar o problemă a României, ci în toată lumea.

Din fericire, Pilonul II de pensii private funcţionează tocmai pentru a acoperi acest deficit de protecţie financiară, fără niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumulează constant în conturi personale, unde sunt investiţi, produc randamente şi sprijină şi dezvoltarea economică a României”, a comentat Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

Director executiv al institutului de cercetare sociologică ISRA Center, Alina Dincă, care a coordonat derularea sondajului, a menţionat că românii au devenit mai preocupați de stabilitatea financiară în ultimii ani, dar că pentru cei mai mulţi această stabilitate înseamnă doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe când economisirea rămâne un lux pe care nu şi-l permit.

Totuși, în ceea ce priveşte Pilonul II, procentul românilor care au auzit de acesta a urcat la 90%, faţă de 85% în 2019, 75% ştiu că banii acumulaţi în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (faţă de 73% în 2019) iar 66% ştiu că sunt participanţi şi contribuie la Pilonul II (în creştere faţă de 55% în 2019).

Totodată, 55% ştiu că banii din acest pilon sunt garantaţi prin lege şi nu pot fi pierduţi (în scădere faţă de 63% în 2019) iar 23% cunosc câţi bani au acumulat în contul personal din Pilonul II şi au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei.

Românii visează la pensii grase! Totuși 55% la sută dintre ei spun că se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă
Românii visează la pensii grase! Totuși 55% la sută dintre ei spun că se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă

Doar 10% cunosc că procentul de contribuţie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creştere faţă de 4%, câţi ştiau în 2019).

Pe de altă parte, o treime din populaţia urbană a României se declară într-o situaţie financiară dificilă. 30% dintre cei intervievaţi spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (faţă de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situaţie financiară bună” a scăzut la 27% în 2022, faţă de 35% în 2019.

Contextul economic actual a influenţat puternic percepţia românilor cu privire la problemele de zi cu zi. Întrebaţi care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflaţia ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupţia – o situaţie total diferită faţă de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflaţia, 18% veniturile mici şi 18% corupţia, se precizează în comunicatul APAPR.

„Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflaţiei, instabilităţii geopolitice şi amplificat de ştirile alarmiste se reflectă asupra percepţiei oamenilor despre economisire şi implicit asupra Pilonului II de pensii private. Astfel, cercetarea a relevat că 2 din 3 români cred cel puţin una dintre informaţiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi că pot pierde toţi banii contribuiţi sau că nu ar exista nicio garanţie sau reglementare solidă privind sumele acumulate”, a subliniat Alina Dincă.

Pentru creşterea nivelului de informare a românilor cu privire la Pilonul II de pensii private, APAPR pregăteşte, pentru al cincilea an consecutiv, o campanie la nivel naţional ce va fi derulată curând pe TV şi în online.

Sondajul de opinie, reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii şi peste, a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eşantion de 1.103 respondenţi, prin interviuri faţă în faţă, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%.

Citește și: Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la cel mai scump teren vândut în București! Primarul susține că Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul din Primăverii 1 este ilegal

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult