- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românul care a renunțat la meseria de dascăl pentru a distribui pubele. „Mai bine gunoier cu bani decât profesor sărac”

08 Nov, 23:48 • Bumbeneci Diana
Profesor român decis să plece la muncă peste graniță. „Mai bine gunoier cu bani decât profesor sărac”.
Românul care a renunțat la meseria de dascăl pentru a distribui pubele. „Mai bine gunoier cu bani decât profesor sărac”

Tot mai mulți români sunt împinși de traiul mult prea greu și aleg să plece peste graniță  pentru a căuta un trai mai bun. Din păcate pentru marea majoritate, de profesiile din țară nu este nevoie și în alte țări, motiv pentru care aceștia ajung să renunțe joburi cu studii superioare pentru joburi simple, dar plătite dublu față de România. Așa este și un profesor care a ales să renunțe la carieră pentru a distribui pubele în străinătate.

De la profesor la distribuitor de pubele

Un profesor din România a decis să plece ca muncitor necalificat în Germania, deoarece a ajuns să lucreze până la epuizare pentru a face față costurilor crescânde ale vieții. Având oferit de stat doar 3.100 de lei pe lună, profesorul începător se luptă să plătească o rată la apartament care aproape s-a dublat în ultimii ani, în timp ce restul banilor abia îi ajung pentru utilități și mâncare, mai ales în lunile reci de iarnă.

„Sunt profesor începător, iar salariu meu net e de 3.100 de lei. Din banii ăștia am ajuns să plătesc 1.800 rată la garsonieră, după ce, atunci când îmi făcusem creditul plăteam puțin sub 1.000 de lei. Dar între timp au crescut toate: rate, dobândă, ROBOR și mai știu eu ce și mi s-a dublat practic rata.

Din restul banilor, iarna ajung să plătesc spre 1.000 de lei utilități și mai rămân pentru mâncare cu vreo 300 de lei”, a povestit el conform Adevărul.

Într-o încercare disperată de a-și îmbunătăți situația financiară, profesorul își petrece serile acordând meditații, dar timpul limitat și oboseala acumulată pun presiune pe sănătatea sa.

„Am zile când abia mă trezesc dimineața, îmi vine să-mi blestem zilele. Mai ales toamna și iarna, când merg pe beznă și frig. Ajung acasă rupt de oboseală și încerc de două-trei ori pe săptămână să mai dau meditații. Ca să am ce mânca, nu de altceva.

Am avut zile când munceam până-mi țâșnea sângele pe nas, iar ratele creșteau de la o zi la alta și nu mă puteam bucura de banii pe care îi muncesc din greu. Și mai am astfel de zile”, a mai spus el.

Poți citi și: VIDEO EXCLUSIV: Ali Gheorghe, bătrânul de 77 de ani care trăiește vânzând cărți la colț de stradă, în Ghencea. „Am un ajutor social de 170 de lei. Cum poți să trăiești așa?”

În presa germană, soții Ginovel și Violeta Croitoru, profesori români care au ales să distribuie pubele pentru deșeuri în numele companiei de logistică C-Trace S & L GmbH, cu sediul în Bielefeld (Germania), i-a oferit lui Daniel o perspectivă alternativă.

Un caz similar a fost cel al lui Andrei şi a Ramonei, doi tineri din Cluj, profesor, respectiv învăţătoare, care au plecat la rândul lor în Germania. Așa a decis să lase meseria din țară și să plece peste graniță, unde poate să câștige de cinci ori mai mult. „Mai bine gunoier cu bani decât profesor sărac”, a afirmat el cu amărăciune.

Din păcate însă, situația este una îngrijorătoare. Mulți profesori debutanți aleg să renunțe la carieră și să se îndrepte către alte locuri de muncă, deoarece joburile sunt prea prost plătite în România.

Mai poți citi și: EXCLUSIV. Bunica Alexandra vinde flori la metroul din Pipera, la 74 de ani, pentru a putea trăi de pe o zi pe alta! „Jumătate din pensie o dau pe facturi, cealaltă abia îmi ajunge de medicamente și mâncare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult