Roșiile românești, pline de pesticide. Asta reiese din analizele de laborator făcute roşiilor româneşti. Sunt cele mai cumpărate în perioada asta. În funcție de piață, formă sau greutate, roșiile românești costă între 10 și 35 de lei kilogramul. Jurnaliștii au cumpărat din mai multe locuri și au dus probele la verificat.
Din nouă probe, doar una este sigură de consum. Restul conțineau substanţe chimice periculoase care odată ajunse în corpul nostru pot duce la boli foarte grave, scrie Observatornews.ro.
Unul dintre probe conțineau Acetamiprid. Este un insecticid foarte toxic, provoacă iritaţii ale pielii și ochilor, ameţeli şi dureri de cap. Altă probă conținea Ciprodinil, care afectează funcţia renală şi poate duce la tulburări ale ficatului sau a funcției digestive.
Citește și: Alimente cu metale grele în magazine. Pericol real pentru sănătate populației
„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice, în special cancere, de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea, pot să provoace defecte genetice ale embrionului sau chiar moartea embrionilor. Pot acționa asupra sistemul nervos central, dureri de cap, spasme, convulsii”, a precizat Marius Chipurici, medic toxicolog.
Citește și: Controale în forță ale ANPC. Amenzi colosale pentru fabricile de pâine și cofetării din toată țara!
Autoritatea Naţională Fitosanitară din România a analizat peste 2.000 de probe de produse vegetale de la începutul anului şi până astăzi. În cadrul programului de control tematic „Tomata românească 1”, anul trecut s-au înregistrat cele mai multe nereguli. Roșiile românești au fost cele mai curate.
„Doar 15 au avut depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide: 8 probe salată verde, 2 probe de fasole verde, 2 probe leuştean, o probă mărar, o probă spanac şi o probă căpşune”, a spus Romeo Şoldea, director general Agenţia Fitosanitară.