- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a decis oficial ce se va întâmpla cu voucherele de vacanță pentru românii care lucrează la privat. Senatul a adoptat proiectul tacit

06 Jun, 15:14 • Bumbeneci Diana
Vouchere de vacanță și pentru românii care lucrează la privat, într-o perioadă limitată. Proiectul, adoptat tacit de Senat.
S-a decis oficial ce se va întâmpla cu voucherele de vacanță pentru românii care lucrează la privat. Senatul a adoptat proiectul tacit

Vouchere de vacanță și pentru românii care lucrează la privat, oferite într-o perioadă limitată. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat.

O nouă decizie legată de voucherele de vacanță

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și românii angajaţi la privat, pe o anumită perioadă de timp.

Perioada de timp în care ar urma să se acorde vouchere de vacanţă angajaţilor români din privat este din 2024 și până în 2026, iar votul final va fi dat de Camera Deputaților.

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

Vouchere vacanță
Vouchere vacanță

Ai mai putea citi: Puiul, un lux pentru cumpărătorii din România. Cât a ajuns să coste 1 kg de carne de pasăre crescută la țară

Se pare că termen de cinci zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanţă de la un singur angajator, din ianuarie 2024

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS„, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit adevarul.ro.

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat„.

În situația persoanelor din au încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în acelaşi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanţă.

Vezi și: Industria videochatului va depăși în curând instituțiile publice din România! În timp ce țara are 1 milion de bugetari, instituțiile de videochat au ajuns la 400.000 de salariați cu contract de muncă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult