- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a decis plata la peste 800 de lei pentru români. Banii încep să intre în conturi chiar de azi

25 Apr, 19:00 • Alexe Raluca
S-a dat startul plăților CUPONULUI 1 pentru obligațiunile emise de Municipiul București. Românii care au de primit bani sunt cei înregistrați în registrul obligatarilor emitentului la data de 17 aprilie 2024.
S-a decis plata la peste 800 de lei pentru români. Banii încep să intre în conturi chiar de azi

Depozitarul Central anunță că, începând de joi, 25 aprilie, instituția va distribui sumele de bani corespunzătoare CUPONULUI 1 pentru obligațiunile emise de Municipiul București, în care valoarea dobânzii pentru fiecare obligațiune este de 890 lei.

Citește și: Se dau 2.000 de lei pentru românii care cresc un tip de animal tot mai căutat. Cererea se depune până pe 30 iunie

S-a decis plata la peste 800 de lei pentru români

Persoanele care vor primi sumele de bani sunt cele înregistrate în registrul obligatarilor emitentului la data de 17 aprilie 2024. Obligatarii care sunt clienți ai unei entități participante în sistemul de compensare-decontare și registru al Depozitarului Central pot să-și încaseze banii prin intermediul acelei entități. Obligatarii care nu dispun de un cont deschis la un participant al sistemului RoClear vor primi plata prin transfer bancar, în conformitate cu solicitările transmise de aceștia.

Începând din 2015, datorită modificării cadrului regulamentar referitor la distribuirea dividendelor și altor sume datorate deținătorilor de valori mobiliare, distribuirea acestor sume se realizează prin intermediul Depozitarului Central și al participanților la sistemul de compensare-decontare și registru.

Serviciile pe care Depozitarul Central le furnizează participanților la sistemul RoClear includ:

  • Deschiderea și administrarea conturilor pentru instrumente financiare în cadrul sistemului RoClear la cel mai înalt nivel, cunoscut sub denumirea de „serviciu de administrare centralizată”
  • Compensarea și decontarea tranzacțiilor cu instrumente financiare înregistrate în sistemul RoClear
    Decontarea transfrontalieră prin intermediul conexiunilor stabilite cu alți depozitari centrali
  • Realizarea operațiunilor de împrumut de instrumente financiare și constituirea garanțiilor corespunzătoare acestora. Aceste operațiuni sunt permise în prezent pentru toate categoriile de instrumente financiare
  • Înregistrarea în conturile administrate de participanți a rezultatelor sub formă de sume de bani și/sau instrumente financiare, ca urmare a procesării evenimentelor corporative
  • Acordarea și menținerea codurilor LEI
  • Furnizarea de rapoarte, informații, date și statistici

S-a decis plata la peste 800 de lei pentru români. Banii încep să intre în conturi chiar de azi

Depozitarul Central a fost autorizat de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) să acționeze ca Unitate de Operare Locală (Local Operating Unit – LOU) pentru a emite și administra codurile LEI (Identificatorul Entității Juridice).

Prin această autorizare, Depozitarul Central este singura instituție din România împuternicită să emită coduri LEI.

„Autorizarea Depozitarului Central ca Unitate de Operare Locală pentru emiterea şi administrarea codurilor LEI este un alt pas pe care instituţia îl parcurge în demersul declarat şi susţinut de a oferi clienţilor săi servicii actuale, competitive şi la standarde înalte. Această certificare a necesitat dezvoltarea unei platforme online pentru acordarea, mentinerea şi reinnoirea codurilor LEI, aplicaţie a cărei utilitate va fi resimţită de toţi cei implicaţi în tranzacţii financiare.

Multumim echipei GLEIF pentru susţinerea acordată pe parcursul perioadei de acreditare. Într-o piaţă dinamică, în permanentă redefinire şi dezvoltare, Depozitarul Central rămâne instituţia solidă şi echilibrată, pe care se pot baza toţi partenerii săi”spunea Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central, la momentul respective.

Depozitarul Central furnizează servicii directe pentru emiterea și/sau menținerea anuală a codurilor LEI prin intermediul aplicației „LEIonline”. Aceasta este disponibilă la adresele www.depozitarulcentral.ro sau https://lei.roclear.ro.

Citește și: Schimbări în taxele și impozitele bucureștenilor: Ce decizie a fost luată în Primăria Capitalei

Tags: