- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a semnat contractul colectiv de muncă în sectorul bancar. Care este salariul minim garantat pentru mii de angajați ai băncilor

24 Apr, 14:26 • Fundeanu Madalina
Contractul colectiv de muncă în sectorul bancar a fost semnat. S-a decis că salariul minim garantat va fi de 4.100 de lei brut din mai 2024, urmând să crească, mai apoi, la 4.500 de lei.
S-a semnat contractul colectiv de muncă în sectorul bancar. Care este salariul minim garantat pentru mii de angajați ai băncilor

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă în ceea ce privește sectorul bancar, alături de Consiliul Patronatelor Bancare din România, conform anunțului făcut de Federație. A fost stabilot, printre altele, că salariul minim garantat va fi de 4.100 de lei brut din mai 2024, urmând să crească, mai apoi, la 4.500 de lei, informează Economica.net.

Contractul colectiv de muncă în sectorul bancar

Acesta este primul contract colectiv de muncă de la nivelul sectorului, încheiat după apariția Legii nr. 367/ 2022, privind dialogul social.

În prima etapă, contractul colectiv de muncă va avea efecte asupra unui grup restrâns de unități, precum BCR, BRD, ING, RAIFFEISEN BANK și UNICREDIT. Totuși, în cel mai scurt timp, partenerii de dialog vor face demersuri legale pentru aplicarea acestuia la nivelul întregului sector de activitate, căci legea permite acest lucru, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit, conform unui comunicat de presă.

Așa cum spune legea, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) va putea fi aplicat la nivelul întregului sector bancar ce însumează 46.000 de angajați, doar după o decizie unanimă a Consiliului Național Tripartit, alcătuit din Guvern, reprezentanții a cinci confederații sindicale și cele două mari confederații patronale reprezentative (Concordia și CNIPMMR).

Citește și: Optimism pe piața imobiliară din Europa în 2024. Jumătate dintre dezvoltatori se așteaptă la o creștere a investițiilor

Contractul colectiv de muncă în sectorul bancar
Contractul colectiv de muncă în sectorul bancar

„Credem că este o mare realizare obținută de noi, deoarece , în România încă mai sunt bănci care plătesc lucrătorii cu un salariu inferior salariului minim obtinut la nivel sectorial, ne mai vorbind de faptul că sunt lipsiți total de protecție în cazul unor restructurări”, a declarat Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci.

Prin contractul colectiv de muncă s-au obținut, pe lângă alte drepturi minimale, un salariu minim de 4.100 lei brut, incepand cu luna mai 2024 și 4.500 de lei din iunie 2025.

Mai mult de atât, contractul mai prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor , potrivit vechimii în companie, după cum urmează:

  • între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut;
  • între 3 ani și 5 ani vechime – 2 salarii de bază brute;
  • între 5 ani și 10 ani vechime – 3 salarii de bază brute;
  • între 10 ani și 15 ani vechime – 5 salarii de bază brute;
  • peste 15 ani vechime – 6 salarii de bază brute;

O akltă noutate din acest contract colectiv de muncă este legat de introducerea unui capitol legat de egalitatea de șanse nediscriminare și interzicerea hărțuirii care are la bază Convenția nr. 190/ 2019, privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, ratificată de România în luna martie 2024.

Capitolul include și alte câteva prevederi suplimentare față de cele din legislație, precum protecția liderilor sindicali care, sub pretextul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, ar putea fi împiedicați să-și exercite atribuțiunile sindicale.

FSAB a fost înființată în anul 2002 și are în structura sa sindicate din companiile ALPHA BANK, RAIFFEISEN BANK, UPA ROMANIA , ASIROM și CLAIMEXPERT.

Vezi și: Made in Romania devine BVB Arena. Bursa de Valori București anunță lansarea ediției din 2024 a programului dedicat promovării companiilor românești