- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii mai mari pentru români! CFR Infrastructură a anunțat că majorează veniturile pentru 25.273 angajați

12 May, 14:57 • Lupu Alexandra
CFR Infrastructură mărește salariile! Iată de când se aplică majorarea.
Salarii mai mari pentru români! CFR Infrastructură a anunțat că majorează veniturile pentru 25.273 angajați

CFR Infrastructură a anunțat în decursul zilei de astăzi, 12 mai, că odată cu aplicarea statutului personalului feroviar, angajații companiei vor primi salarii mai mari decât cele de până acum, spune economedia.ro. Legea care mărește veniturile pentru salariații companiei a fost evidențiată în 2020 și amânată până în acest an.

Salarii mai mari la CFR Infrastructură

Începând cu data de 1 iunie, angajații de la CFR Infrastructură vor avea salariile mai mari. Totul se întâmplă odată cu aplicarea statutului personalului feroviar, o lege prezentată în 2020, dar amânată până în 2023. Administratorul rețelei de cale ferată a fost întrebat de către sursa citată despre impactul bugetar. Se pare că acesta atinge valoarea uriașă de aproape 590 milioane de lei.

„Impactul bugetar pentru anul 2023 asupra cheltuielilor salariale, prin aplicarea, începând cu data de 01.06.2023, a Statutului Personalului Feroviar, drept legiferat prin Legea nr.195/2020, este estimat la valoarea brută de circa 590.000 mii lei”, a transmis compania, la solicitarea sursei citate.

Te-ar putea interesa și: Se întâmplă azi! S-a decis cum se vor impozita salariile

La CFR Călători, impactul bugetar este de aproximativ 660 milionae de lei. Banii sunt solicitați la rectificarea bugetară. Societatea menționată are aproximativ 14.000 de angajați. Pe de altă parte, la CFR Infrastructură există 25.273 de salariați, iar suma pentru majorarea salariilor este prevăzută în proiectul de buget.

„Măsurile pentru asigurarea fondurilor necesare acoperirii cheltuielilor salariale rezultate din aplicarea Legii nr.195/2020 sunt prevăzute în proiectul de buget pentru anul 2023”, a explicat CFR SA.

CFR Infrastructură
CFR Infrastructură

La cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, există aproximativ 50.000 de angajați. Majorarea salarială se va realiza prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1.50 pentru cei calificați, 1.60 pentru maiștri, iar în cele din urmă, 2.20 pentru studii superioare. Mai mult decât atât, ultimele informații arată că statutul personalului feroviar se va aplica și la Metrorex, acolo unde există peste 5.000 de salariați.

Ministerul Transporturilor are de gând să ceară 4 miliarde de lei la rectificarea bugetară. Sorin Grindeanu a explicat, din acest punct de vedere, că banii vor fi folosiți pentru lucrările din PNRR.

Citește și: Raport oficial INS. Domeniile din România în care salariile au crescut cu peste 30%. Angajații din hoteluri și restaurante câștigă cele mai mici venituri