- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii prea mici pentru lucrătorii străini! Pe ce bani trăiesc angajații din afara UE în România? Iată datele de la Ministerul Muncii

12 May, 17:31 • Constantin Cristina
Majoritatea angajaților străini care sunt aduși să lucreze în România, muncesc pe salarii de nimic. Iată datele furnizate de Ministerul Muncii.
Salarii prea mici pentru lucrătorii străini! Pe ce bani trăiesc angajații din afara UE în România? Iată datele de la Ministerul Muncii

Angajații străini care sunt aduși înafara Uniunii Europene în România să lucreze câștigă salariul minim pe economie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, conform economedia.ro.

Citește și: România este acuzată că exploatează muncitorii străini care acoperă, de fapt, lipsa de forță de muncă. Ce trai duc asiaticii și nepalezii

Salarii prea mici pentru lucrătorii străini! Pe ce bani trăiesc angajații din afara UE în România?

Aceștia sunt cei mai dezavantajați la noi în țară, în special cei care lucrează în domeniul construcțiilor. În acest sector se întâlnesc cei mai mulți lucrători străini, iar salariul cel mai des întâlnit este cel de minim de 4.000 de lei. Aproximativ 14.115 de muncitori străini care lucrează în acest sector primesc salariul minim pe economie, însă există cazuri în care salariul este și mic mic.

salarii lucrători străini
salarii lucrători străini

Comparativ cu un salariu mediu brut din industria construcțiilor din România este de 5.826 lei, potrivit celor mai recente date anunțate vineri de INS.

Un alt sector cu un număr ridicat de miuncitori din afara UE, mai exact de 7.371, este comerțul. Aici, lucrătorii primesc un salariu de 3.000 de lei, mai arată datele, iar salariul mediu brut, fiind de 6.554 lei.

salarii lucrători străini
salarii lucrători străini

De asemenea, și în industria prelucrătoare sunt 8.546 de lucrători străini din afara UE tot cu un salariu de 3.000 de lei, iar un salariu mediu brut este de 6.531 lei. În HoReca nu este mai diferită. Aici lucrează 6.858 de lucrători străini cu 3.000 de lei, iar salariul mediu brut este de 3.915 lei.

salarii lucrători străini
salarii lucrători străini

Există și lucrători din afara UE care primesc salarii mai mari, de exemplu de peste 10.000 lei, însă acestea sunt doar excepții în comparație cu frecvența salarială, care indică un număr mai mare de angajați din afara UE care primesc un salariu brut de 3.000 / 4.000 de lei.

Este vorba despre industria extractivă, unde 14 persoane primesc 21.057 lei brut, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze apă caldă și aer condiționat, unde o persoană primește 16.667 lei brut, administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public, unde o persoană primește 16.444 lei brut, precum și activități de servicii administrative și activități de servicii suport, unde 72 de persoane primesc 11.874 lei brut.

Companiile din domenii precum construcții, HoReCa și curierat aduc cea mai multă forță de muncă din afara Uniunii Europene, în top fiind muncitori necalificați la demolarea clădirilor (13.776 de persoane), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (7.695 de persoane) și manipulant mărfuri (7.238 de persoane), potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Potrivit datelor IGI, printre alte categorii unde lucrează mulți străini din afara UE se numără ajutor bucătar (4.635) și vânzător la domiciliul clientului de bază (2.813).

Inspectoratul mai transmite că principalele naționalități angajate de companiile din România sunt din Bangladesh (29.525), Nepal (18.653) și Pakistan (12.373).

Alte articole: Fără ghid turistic nu ai voie să te plimbi! Ce țară interzice acest lucru