- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut cu 23%. Doar acești bugetari primesc venituri majorate

13 Nov, 18:01 • Fundeanu Madalina
Cresc salariile angajaților din Finanțe, ANAF și Autoritatea Vamală cu 23%. Această majorare nu se aplică altor bugetari și a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern pentru acești angajați.
Salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut cu 23%. Doar acești bugetari primesc venituri majorate

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23%, în urma deciziei ministrului Marcel Boloș de a semna un ordin în acest sens, au declarat sursele ofociale pentru site-ul Economedia. Această creștere nu se aplică și altor bugetari. Această majorare a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern pentru acești angajați.

Cresc salariile angajaților din Finanțe, ANAF și Autoritatea Vamală

Creșterea a fost deja aplicată încă din octombrie, salariații din cele trei instituții primind venituri majorate aferente lunii octombrie.

În octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a dat dreptul ministrului Finanțelor să stabilească salariile din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru.

salarii
salarii

Te-ar mai putea interesa și: România are politicieni scumpi în Parlament: Peste 100 de milioane de lei pe salarii, deplasări sau telefonie mobilă

Prin urmare, ordonanța de urgență a instituit o derogare de la legea salarizării. OUG a fost inițiată tocmai de Ministerul Finanțelor. Inițiativa Ministerului Finanțelor a venit după ce angajații au oprit lucrul într-un protest spontan în luna septembrie.

Guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii susțineau că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor:

„Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar”.

Apoi, în noiembrie, Senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care îi dădea dreptul ministrului Finanțelor să decidă singur salariile angajaților din Ministerul Finanșelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română, dar ordonanța de urgență a produs deja efecte, conform sursei citate anterior.

Citește mai multe știri: Vești noi pentru șoferi! RAR introduce sistemul de programări pentru redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului