- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile din Sănătate vor crește cu 15%, în două tranşe, anunță sindicaliştii Sanitas după negocierile de la Guvern

05 Feb, 22:51 • Adrian Popovici
Reprezentanții Federației sindicale Sanitas au comunicat că, în urma negocierilor desfășurate luni, la Palatul Victoria, referitoare la majorările salariale în sectorul sănătății, au ajuns la un acord privind creșterea salariilor de bază cu 15% în două etape. Aceste majorări urmează să fie implementate în lunile martie și iunie, adăugându-se la procentul de 5% deja acordat întregului sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024
Salariile din Sănătate vor crește cu 15%, în două tranşe, anunță sindicaliştii Sanitas după negocierile de la Guvern

Reprezentanții Federației sindicale Sanitas au comunicat că, în urma negocierilor desfășurate luni, la Palatul Victoria, referitoare la majorările salariale în sectorul sănătății, au ajuns la un acord privind creșterea salariilor de bază cu 15% în două etape. Aceste majorări urmează să fie implementate în lunile martie și iunie, adăugându-se la procentul de 5% deja acordat întregului sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Președintele Sanitas, Leonard Bărescu, a declarat că discuțiile privind majorările salariale în sectorul sănătății continuă, iar în prezent nu au informații certe decât că negocierile sunt în desfășurare. El a menționat că sunt încă date de obținut de la alte ministere, inclusiv numărul exact de persoane vizate și sumele de bani care trebuie alocate. El a subliniat că se așteaptă la o creștere a salariilor de bază, incluzând 5% deja acordate din 1 ianuarie, plus încă 15% promise de Guvern. Comisiile înființate pentru aceasta au început deja să lucreze.

Te-ar putea interesa și: Angajaţii din România care primesc vouchere de vacanţă de 3.250 de lei, tichete de masă în fiecare lună şi acţiuni de 40.000 de lei. Se măresc şi salariile din februarie

Întâlnirea cu liderii Sanitas de la Guvern. Sursă: Gov.ro
Întâlnirea cu liderii Sanitas de la Guvern. Sursă: Gov.ro

Ce au obținut sindicaliștii Sanitas?

„Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească.

Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul”, a declarat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas, a afirmat că cele două tranșe de majorare a salariilor ar urma să fie implementate în lunile martie și iunie.

„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a transmis vicepreședintele Sanitas.

Citește și: Sanitas anunță că Guvernul a acceptat „în principiu” o creștere a salariilor cu 20 %. Guvernanții susțin că este vorba de doar 15 %