- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile profesorilor cresc cu 10%! Cum arată grilele de salarizare de la 1 ianuarie 2023

30 Nov, 22:32 • Dobran Viorel
Salariile profesorilor vor fi majorate cu 10% din 1 ianuarie 2023, dar nu mai mult decât în grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat în ultima şedinţă de guvern.
Salariile profesorilor cresc cu 10%! Cum arată grilele de salarizare de la 1 ianuarie 2023

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 10% în anul 2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat marți de Ministerul de Finanțe, înainte de vacanța de Ziua Națională. Proiectul prevede creșterea cu 10% a salariilor în întreg sectorul angajaților la stat. Documentul prevede prorogările, abrogările sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. Proiectul de ordonanță de urgență pus acum în dezbatere arată creșterea acestor salarii în învățământ, ca și în celelalte sectoare bugetare.

Un mic ajutor pentru românii cu salarii mici: Începând din 2023, salariile sub nivelul de 4000 de lei vor avea 200 de lei scutiţi de impozit!

Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”.

Veste bună pentru bugetari. Salariile vor crește cu 10% de la 1 ianuarie 2023

Asta înseamnă că toți angajații din sistemul bugetar, inclusiv cei din învățământ, vor avea 10% în plus la salariul de bază pe care îl au în prezent, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de Legea 153 din 2017.

Ce salarii de bază au profesorii, pe fiecare funcție și grad didactic, potrivit grilei de salarizare

Salariul de bază, brut, al unui profesor ajunge la 5.500 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2023, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia, dacă Guvernul ar aproba majorarea de 10% și cadrul didactic respectiv ar ajunge astfel la suma prevăzută de grila de salarizare din lege.

Salariile profesorilor se majorează, grila

În 2020 creșterea salariilor a fost blocată de Guvernul Orban, salariile în Învățământ fiind blocate, scrie Edupedu.ro. În acel moment Ministerul Educației arăta într-un document oficial că până la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153 ar mai fi, în medie, 16%. În 2021 a fost din nou o înghețare a lefurilor cadrelor didactice și personalului din învățământ, după care în 2022 au fost două creșteri de câte aprox. 4 procente – în ianuarie și august. Sindicatele arătau că ar mai fi nevoie de încă 8% pentru a ajunge la grila prevăzută de legea salarizării.

Astfel, creșterea de 10 procente prevăzută de proiect ar fi, pentru profesori, în medie de 8%, pentru că sumele nu ar putea depăși salariile de bază din grila de salarizare, după cum se arată în același proiect.

FSLI solicită salarii mai mari pentru profesori! „Şcoala românească este din ce în ce mai neatractivă. Există o stare de incertitudine şi de confuzie în învățământ”

Concret, pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunct sau inspector școlar de specialitate, salariile de bază la 1 ianuarie 2023 ar putea fi următoarele:

Salariile profesorilor şi ale inspectorilor cresc

Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună, dacă se aplică grila de salarizare din Legea 153 și dacă creșterea de 10% din proiectul de OUG dezbătut asigură majorarea până la acel nivel. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

Salariile profesorilor, mai mari cu 10%

FSLI a precizat că învăţământul românesc rămâne în continuare neatractiv pentru tineri, iar vârsta medie a cadrelor didactice continuă să fie ridicată, peste 60.000 dintre acestea având mai mult de 50 de ani.

Sindicaliştii au mai constatat că puterea de cumpărare a salariaţilor din învăţământ cunoaşte o scădere accentuată, mai ales în ultimul an, din cauza creşterii galopante a inflaţiei şi a preţurilor la produsele de consum de bază şi la utilităţi, dar şi faptul că politica de subfinanţare cronică a sistemului de învăţământ continuă, prin alocarea anuală de fonduri iresponsabil de mici, puţin peste 3 % din P.I.B., în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de aproximativ 4,75%.