- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un mic ajutor pentru românii cu salarii mici: Începând din 2023, salariile sub nivelul de 4000 de lei vor avea 200 de lei scutiţi de impozit!

30 Nov, 21:24 • Gabriela Andreescu
Măsura neimpozitării sumei de 200 lei se va aplica din ianuarie 2023 pentru salariaţii care au salariul minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, prevăzut în contractul individual de muncă/raportul de serviciu, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor.
Un mic ajutor pentru românii cu salarii mici: Începând din 2023, salariile sub nivelul de 4000 de lei vor avea 200 de lei scutiţi de impozit!

Salariile mai mici vor avea 200 de lei scutiţi de impozit. Potrivit sursei citate, măsura prevede neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor.

„Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, se menţionează în document, potrivit Agerpres.

Cine va beneficia de această măsură

Potrivit proiectului aflat în consultare publică, de această măsură vor beneficia salariaţii care desfăşoară activitatea în baza contractelor individuale de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază pentru care venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, în baza aceluiaşi contract de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

 Începând din 2023, salariile sub nivelul de 4000 de lei vor avea 200 de lei scutiţi de impozit
Începând din 2023, salariile sub nivelul de 4000 de lei vor avea 200 de lei scutiţi de impozit

Citește și: România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare. Asociația Pro Infrastructură: „În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri”

Totodată, actul normativ mai propune, între condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ, ca nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, să nu fie diminuat în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi 31 decembrie 2023, pentru a atinge nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vederea aplicării acestui regim fiscal.

Măsura propusă se aplică salariaţilor care desfăşoară activitate în sectorul agricol şi industria alimentară şi care nu beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute în Legea nr. 227/2015 Codul fiscal şi al căror nivel al salariului de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

„Având în vedere faptul că scopul măsurii este sprijinirea salariaţilor cu salariul de încadrare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărârea Guvernului, se propune ca nivelul maxim al venitului brut din salarii şi asimilate salariilor realizat de angajaţii vizaţi să nu depăşească suma de 4.000 lei/lună, inclusiv”, se mai precizează în document.

De această măsură beneficiază şi persoanele nou angajate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Reglementările sunt aplicabile, în perioada în care salariul de încadrare este menţinut la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, stabilit prin hotărârea Guvernului, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente anului 2023.

Citește și: România a ieșit din planurile Varta. Compania amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii și a oprit toate planurile pentru o eventuală extindere

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult