- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul la vedere. Veste bună pentru persoanele care își caută de muncă. Firmele încep să afișeze banii pe care îi oferă

28 Feb, 11:51 • Toma Anca
Salariul la vedere. Dacă până acum candidații nu puteau vedea salariul, pentru că practica multor firme era de a-l păstra "confidential", ei bine, de acum lucrurile par să se schimbe.
Salariul la vedere. Veste bună pentru persoanele care își caută de muncă. Firmele încep să afișeze banii pe care îi oferă

Salariul la vedere. Candidatul ajunge să afle câți bani i se oferă de-abia după câteva discuții sau chiar după primul interviu, în multe cazuri. „Recrutarea in Romania accelereaza in 2023 in ciuda concedierilor masive din Vest. Companiile au contactat pana acum cu 45% mai multi candidati fata de inceputul anului trecut si au transparentizat cu 14% mai multe oferte salariale.

Disponibilizarile masive din marile corporatii IT din Vest au amplificat gradul de nesiguranta in randul candidatilor din Romania, desi datele platformei de recrutare online BestJobs arata ca angajatorii continua intensiv cautarile pentru a acoperi necesarul de personal.

Astfel, de la inceputul anului, angajatorii au contactat cu 45% mai multi candidati decat in aceeasi perioada din 2022. In plus, tot mai multi aleg sa afiseze salariul in oferta de job, pentru a atrage candidati relevanti, in prezent gradul de transparentizare ajungand la 36%, cu 14% in crestere fata de anul trecut„, conform analizei specialistilor de la BestJobs.

Salariul la vedere. Firmele încep să afișeze banii pe care îi oferă

Observam o evolutie in zona de transparentizare a salariilor, ca parte a strategiei de a oferi candidatilor oportunitati egale indiferent de varsta sau gen, dar si de a-si creste atractivitatea in randul candidatilor care isi doresc acces complet la informatiile despre job inca din momentul aplicarii. In tandem, mai mult de jumatate dintre candidatii activi pe platforma si-au stabilit o marja salariala pentru a eficientiza procesul de cautare si pentru a modela piata conform nevoilor lor”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Citește și: 90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

Cele mai multe oferte de job cu #SalariuLaVedere sunt din domenii precum Vânzări, Inginerie, Financiar/Contabilitate, IT/Telecom si Producție/Logistică, potrivit datelor BestJobs. Din totalul acestora, peste 8% se adreseaza candidaților fără experiență, aproximativ 26% candidatilor entry level, 38% celor cu doi până la cinci ani de experiență, iar 28% persoanelor cu experiență de peste cinci ani și executive level. Totodată, joburile internaționale, care presupun relocarea permanentă sau temporară, afișează salariile pentru a atrage candidații, ofertele salariale fiind mult mai mari față de cele din România.

De la inceputul lunii februarie, persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-34 ani au fost cele mai active (35%) și au aplicat într-un număr mai mare la joburi, comparativ cu alte categorii de vârstă.

În continuare, joburile remote sau parțial remote atrag o bună parte dintre aplicări. Deja datele din luna februarie arată o creștere a aplicărilor pentru joburile remote cu 10% față de ianuarie și dublu față de februarie 2022.

Tags: