- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul mediu a crescut cu doar 1,8% în septembrie și a ajuns la 4.003 lei. Cu o inflație de 15,9%, creșterea salarială nu poate acoperi un coș de cumpărături

12 Nov, 12:31 • Gabriela Andreescu
Câştigul salarial mediu net a fost de 4.003 lei în septembrie, în creştere cu 70 lei (+1,8%) față de luna august, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Salariul mediu a crescut cu doar 1,8% în septembrie și a ajuns la 4.003 lei. Cu o inflație de 15,9%, creșterea salarială nu poate acoperi un coș de cumpărături

 Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%. Cu toate acestea, creșterile salariale nu au putut acoperi inflația anuală de 15,9% din septembrie 2022. Drept urmare,  indicele câştigului salarial real a fost 98,2% ȋn luna septembrie 2022 față de luna septembrie 2021.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.457 lei în luna septembrie 2022, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât în luna august 2022.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16085 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.233 lei), scrie economedia.
Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2022 au fost determinate de  acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte. De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte sau proiecte.
Salariul mediu a crescut cu doar 1,8% în septembrie și a ajuns la 4.003 lei
Salariul mediu a crescut cu doar 1,8% în septembrie și a ajuns la 4.003 lei

Conform INS, o creştere între 3,5% şi 5% s-a înregistrat în alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, iar între 2% şi 3,5% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor textile, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,1% în telecomunicaţii; între 2,5% şi 5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), hoteluri şi restaurante, extracţia cărbunelui superior şi inferior, transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici, în funcţie de contracte sau proiecte.

În ceea ce priveşte câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum, INS precizează că indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în luna septembrie 2022 faţă de luna septembrie 2021, iar indicele câştigului salarial real a fost 100,5% în luna septembrie 2022 faţă de luna august 2022.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 219,0%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2022.

Citește și: Ai fost dezamăgit de produsele de Black Friday? Le poți returna! Informații necesare ca să îți iei banii înapoi

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult