- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim european în România. Marcel Ciolacu aduce vestea momentului: „Mecanismul propriu zis va începe de la 1 iulie”

26 Apr, 16:27 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu anunță când vom avea salariul minim european în România. Acesta va fi implementat de la 1 iulie.
Salariul minim european în România. Marcel Ciolacu aduce vestea momentului: „Mecanismul propriu zis va începe de la 1 iulie”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferit cele mai noi declarații privind salariul minim european. Prim-ministrul a anunțat că implementarea acestui mecanism va începe de la 1 iulie, precizând totodată că a fost emisă ordonanța în acest sens.

Marcel Ciolacu anunță când vom avea salariul minim european în România

Când a fost întrebat la Palatul Parlamentului despre momentul în care vom avea în România salariul minim european, premierul a spus că s-a intrat în procedura de implementare.

„Vedeți că am intrat în procedura de implementare. O să explice doamna ministru foarte clar. Am dat și ordonanța”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că mecanismul propriu-zis va începe de la 1 iulie.

„Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate și sindicate și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil și un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a transmis acesta.

Ai mai putea fi interesat și de: Exporturile Uniunii Europene de medicamente au scăzut în 2023. România, în topul țărilor care au importat masiv pastile

Salariul minim european
salariul minim european

Ce este salariul minim european

Uniunea Europeană va impune tuturor statelor membre, inclusiv României, să implementeze un salariu minim european, asigurând în acest fel un standard de viață decent pentru cetățeni, informează ziare.com.

Depinzând de modul în care va aborda guvernul din România aplicarea normelor europene, veniturile cetățenilor români ar trebui să se majoreze din luna noiembrie a acestui an, într-un interval cuprins între 400 și 1.000 de lei.

Din cauza lipsei unei formule clare de calcul, căci Uniunea Europeană a emis doar o serie de recomandări, suma exactă a creșterii veniturilor nu este cunoscută, dar se estimează că ar putea varia între câteva sute și până la 1.000 de lei. Totuși, pentru a îndeplini cerințele venite din partea UE, salariul minim actual ar trebui să crească în acest an cu minim 400 de lei. UE a recomandat două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului minim european.

Vezi mai multe știri despre: Cea mai așteptată autostradă din România primește finanțare. Marcel Ciolacu: „Sunt în jur de 4-5 miliarde de euro”