- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sărbători religioase 5 octombrie. Iată ce Sfinți sărbătorim azi

05 Oct, 07:14 • Bumbeneci Diana
Sărbători religioase octombrie. Iată ce Sfinți celebrăm în a cincea zi a lunii.
Sărbători religioase 5 octombrie. Iată ce Sfinți sărbătorim azi

Sărbători religioase 5 octombrie. Mai mulți Sfinți sunt celebrati în a cincea zi a lunii octombrie. Iată ce sărbătoare este la ortodocși, greco-catolici și romano-catolici, conform volumului Viețile Sfinților.

Creștinii ortodocși le sărbătoresc astăzi pe Sfintele Mucenițe Haritina și Mamelta. Greco-catolicii o sărbătoresc pe Sfânta Haritina, iar la romano-catolici în calendar sunt consemnate sărbătorile: Sfânta Faustina Kowalska, călugărița; Ff. Albert Marvelli; Bartolo Longo.

Sărbători religioase 5 octombrie

Sfânta Muceniţă Haritina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 5 octombrie. A trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), rămânând orfană de mică a fost crescută de un creştin evlavios pe nume Caludie.

Vezi și: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul: „A avut loc un proces de evaluare a legislației”

Pentru că a dorit să trăiască o viaţă retrasă de lume în rugăciune şi linişte, cel care a crescut-o i-a zidit o casă în care vieţuia aşa cum şi-a dorit, făcându-se pildă de credinţă şi de viaţă plăcută lui Dumnezeu.

Denunţată autorităţilor că este creştină şi slujeşte lui Hristos, Sfânta Haritina a fost adusă în faţa guvernatorului, care era persecutor al creştinilor. A fost obligată să renunțe la iubirea de Dumnezeu, însă nu a acceptat, deși știa că acelea îi vor fi ultimele clipe.

Pentru că nu a renunțat la dreapta credință, ea a fost supusă la multe chinuri şi aruncată fiind în mare cu o piatră mare legată pe umerii săi, o astfel de pedeapsă fiind des utilizată la acea vreme. Cu toate acestea însă, minunea a apărut, iar Sfânta Muceniţă Haritina a umblat desculţă pe mare ca şi când ar fi mers pe un drum obişnuit. A fost din nou prinsă de chinuitori şi supusă la alte cazne. Nu a mai rezistat mult, deși ultimele sale clipe au fost petrecute tot în rugăciune.

A murit după o grea suferinţă. La scurt timp, Claudie, care o crescuse pe Sfântă ca pe fiica sa, a luat cinstitul şi prea chinuitul ei trup, cu plângere şi cu bucurie, şi l-a îngropat, conform volumului Viețile Sfinților.

Vezi și: Ministerul de Finanțe ia în calcul noi tăieri de buget. Pensiile care nu mai cresc

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult