- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Satul din România cu ZERO locuitori! Câți oameni trăiesc, de fapt, în locul care părea bântuit. Datele din Recensământ explică totul

23 Jul, 09:30 • Bumbeneci Diana
Într-un sat din România sunt zero locuitori. Datele Recensământului au scos la iveală o situație neașteptată.
Satul din România cu ZERO locuitori! Câți oameni trăiesc, de fapt, în locul care părea bântuit. Datele din Recensământ explică totul

Într-o comună din Transilvania apare o situație rar întâlnită în România. Chiar dacă la ultimul recensământ în acte au apărut 0 locuitori, în realitate acolo sunt gospodării și sunt oameni care nu ar da pe nimic zona în care locuiesc poate și de-o viață.

Comuna Șpring, din județul Alba, este locul în care timpul parcă a stat în loc. Oamenii sunt din ce în ce mai puțini, iar datele arată că la recensământul populației au fost zero locuitori. Situația este însă diferită.

Explicațiile primarului Iulia Stănilă

Potrivit Gândul, Pe ulițele pustii, o mână de oameni. În actele trimise la „centru”, după ultimul recensământ, 0 locuitori. O situație extrem de ciudată, însă destul de întâlnită în zonele din Transilvania.

Vezi și: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

Sat Spring, comuna Spring
Sat Spring, comuna Spring

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring, explică situația:

Au rămas doar patru case, după cum bine se poate vedea, dar cu celelalte sate ale comunei Şpring nu am avut această problemă.

Acest motiv se datorează faptului că dumnealor au domiciliul în satul Şpring şi acolo au fost recenzaţi, dar, de fapt, ei aici locuiesc pentru că aici îşi au şi animalele. Mai sunt încă patru case, dintre care trei populate”.

Într-adevăr, aici, oamenii sunt în strânsă legătură cu natura și animalele pe care le cresc, iar acesta este și motivul pentru care au refuzat, de-a lungul anilor să părăsească satul plecând la oraș.

Pe buletin, practic nu-i nimeni aici, dar fiindcă avem animalele, suntem câţiva aici”, spune o săteancă. „Eu nu aş putea să trăiesc la oraş. Mai bine la ţară, iarbă verde, aer curat, animale”, o completează altcineva.

Cândva, în Șpring trăiau 21 de familii, dar azi au mai rămas doar câțiva bătrâni.

Nu mai vin oameni la sat… Nu mai vin… e de lucru. Vin în vizită, ne caută, dar atât. Poate şi condiţiile, ca să zic aşa, ar fi drumul… în special ar trebui să fie pasionaţi de animale”, spun acești oameni care au văzut atâtea.

Autoritățile din județul Alba încearcă, prin programul Tânărul Fermier, să-i convingă pe tineri să nu se mute din localitatea natală. Programul Apia, destinat celor care vor să lucreze un teren agricol, poate fi salvarea, spun sătenii.

„Fondurile venite de la UE prin Apia pot să vă spun că tocmai s-a finalizat depunerea cererilor şi avem undeva în jur de 21.000 de cereri ceea ce nu este puţin, pe 21 de mii de hectare în judeţul Alba”, a precizat Nicolae Albu, prefectul județului Alba, citat de Antena 1.

Vezi și: ȘOCANT! Ce pensie va avea un român care primește în prezent un salariu de 8.000 de lei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult