- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenarii pentru piața auto din România! Ce se va întâmpla cu vânzarea de autoturisme în 2023

02 Feb, 18:20 • Bumbeneci Diana
Piața automobilelor din România este în creștere. APIA anunță un nou bilanț al posibilelor vânzări.
Scenarii pentru piața auto din România! Ce se va întâmpla cu vânzarea de autoturisme în 2023

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România confirmă o evoluție pe piața auto. Se pare că aceasta din urmă se va majora în acest an cu un procent care depășește 10 procente. Cu toate acestea însă, evoluția nu va ajunge la nivelul din 2019. Cel mai mare avans va fi cel al mașinilor electrice, anunță profit.

Piața auto din România ar putea crește

Conform APIA, vânzările de autoturisme noi vor trece cu mult de 140.000 de unități în 2023, potrivit analizelor realizate în ultimul timp. Agenția Producătorilor mai este de părere că va fi înregistrată o creștere de 10,8% față de 2022. Cel mai ridicat nivel din ultimii ani a fost de 160.000 din 2018 și 2019.

De partea cealaltă, studiul arată că va continua cu succes avansul segmentului de mașini electrificate (electrice plus hibrid). Se crede că acestea vor crește cu 46,8% și vor atinge o cotă de piață record, de aproape 29 de procente.

Te mai poate interesa: Ce salariu are un peisagist în România. Incredibil cât câștigă

În 2022, piața românească a avut o evoluție impresionantă pe calea electrificării, având una din cele mai accelerate rate de creștere a mașinilor electrice. Pentru 2023, APIA prognozează că acest fenomen va continua în același ritm, ceea ce va conduce la o pondere semnificativă – 14% – la sfârșitul acestui an.

Pentru prima dată în istoria pieței românești, mașinile electrice le vor depăși pe cele full hibride. Dieselul va continua panta descrescătoare, ajunge la numai 10% din piață. La nivel național, piața României, în 2023, va înregistra o creștere de 10,8%, iar cea de autoturisme de 10%. Chiar și dupa doi ani de creștere – 2021, 2022 – urmată de un 2023 bun, piața va rămâne sub nivelul din 2019 și chiar sub nivelul din 2018”, a explicat Dan Vardie , președinte APIA.

Atunci când vine vorba despre clasele de autoturisme, cea mai mare creștere este așteptată pe segmentul A, cu 30%. Pe restul segmentelor sunt estimate avansuri de circa 10 procente.

Conform ultimelor date, SUV-urile vor raporta o „creștere a cotei de piață, la fel și motorizările pe benzină, în timp ce mașinile diesel vor coborî la 10% din piața auto. Autoturismele full electrice vor deține o cotă de piață de 14% în anul 2023 față de anul 2022, potrivit analizei APIA”.

Ai mai putea citi:  Invazia cerealelor ieftine din Ucraina duce la nemulțumiri. Mai multe țări, printre care și România, s-au plâns la Bruxelles

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult