- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariul care ar putea reseta scena politică din România. Ce se poate întâmpla la alegerile din 2024. „Nu vom avea doi grei care se vor bate, ci mai mult ca sigur vom avea minim trei”

21 Jun, 15:05 • Lupu Alexandra
Alianța care ar putea reconfigura alegerile europarlamentare din 2024. Declarațiile inedite ale analistului politic Adrian Zăbavă.
Scenariul care ar putea reseta scena politică din România. Ce se poate întâmpla la alegerile din 2024. „Nu vom avea doi grei care se vor bate, ci mai mult ca sigur vom avea minim trei”

Adrian Zăbavă, analist politic, a declarat că alegerile europarlamentare din 2024 vor reseta scena politică din România. Concret, vor fi minim trei competitori cu ceva șanse de alegeri, dar în același timp, o posibilă alianță între PSD și PNL la alegerile din toamna anului viitor ar putea da totul peste cap, informează ziare.com.

Ce se va întâmpla la alegerile din 2024

Adrian Zăbavă a vorbit despre cel mai recent sondaj apărut în spațiul public. Analistul politic precizează că există o inversiune în clasament în această perioadă și AUR a trecut pe locul 2 în clasament. În tot acest timp, PSD se luptă să rămână în buza acelui 30%, deși sondajul îl clasează sub.

Citește și: Fără precedent pe scena politică. Sorin Grindeanu vorbește despre alianța PSD-AUR

„Acest sondaj confirmă ceea ce auzisem printre rânduri de la politicieni care mai au şi alte sondaje pe care nu le oferă public şi anume faptul că există o inversiune în clasament în această perioadă şi AUR pare să fi trecut pe locul doi în clasament.

Aş mai puncta faptul că PSD se luptă să rămână în buza acelui 30%. Acest sondaj îl dă sub 30%, dar cu marja de eroare PSD intră în guvernare, putem trage această concluzie că PSD preia funcţia de premier când are 30%, rămâne de văzut cum va ieşi de pe funcţia de premier cu sondajele”, explică analistul politic.

Adrian Zăbavă a afirmat că PNL a pierdut locul 2 în sondaje. Analistul economic punctează că partidul se îndreaptă către 15%.

„PNL pierde locul doi şi se îndreaptă vertiginos spre un 15% şi asta e problematic pentru PNL. PNL a intrat în această guvernare de pe locul doi în clasament, dar într-adevăr cu o scădere semnificativă în sondaje după încheierea guvernării cu USR, s-au consolidat la guvernare odată cu alianţa cu PSD până spre 20 şi ceva la sută.

Sfârşitul acestei guvernări, partea a doua a acestei guvernări, în care PNL a deţinut funcţia de premier a readus o scădere a PNL care se îndreaptă spre 15% şi pare că a pierdut locul doi în sondaje. În funcţie de trendurile viitoare, în funcţie de ce se va întâmpla pe viitor există riscul ca USR să depăşească PNL şi cred că PNL este conştient de lucrul acesta.

În opoziţie USR pare că începe să crească, e adevărat nu la ritmul AUR. Diferenţa dintre AUR şi USR faţă de 2020 este că AUR şi-a dublat intenţia de vot pe când USR se chinuie să ajungă la ce a câştigat în 2020”, declară Adrian Zăbavă.

Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare

Analistul politic nu a ezitat să declare că alegerile europarlamentare din 2024 vor reseta scena politică din România. Adrian Zăbavă afirmă că vor exista minim trei competitori cu ceva șanse în alegeri, cu un scor important.

„Momentul alegerilor europarlamentare va fi decisiv pentru modul în care partidele vor în alegerile care contează din 2024, adică cele prezidenţiale şi cele parlamentare. Şi cele locale, dar acolo lucrurile sunt mai puţin importante sau lucrurile legate de alianţe şi poluri politice sunt mai puţin importante.

Cred că alegerile europarlamentare vor reseta scena politica românească şi vom avea politicieni care astăzi sunt în prim-planul vieţii politice, care vor fi daţi uitării pentru ceea ce va urma în 2024. Acel moment va fi decis şi cu privire la hotărârea acestor poluri.E cert că în perspectiva lui 2024 nu vom avea doi grei care se vor bate, ci mai mult ca sigur vom avea minim trei competitori cu ceva şanse în alegeri, cu un scor important. (…)

Ce poate da peste cap acest echilibru este o candidatură comună a PSD şi PNL care ar face PSD şi PNL să câştige alegerile, cred că la o diferenţă semnificativă de restul, nu neapărat prin adunarea procentelor că în politică 1+1 nu fac doi, dar prin puterea celor două partide luată laolaltă. Însă, astăzi, acest scenariu e departe să devină şi realitate”, precizează el.

Te-ar putea interesa și: Comasarea alegerilor din 2024 ar putea aduce un record pe scena politică. Ionuț Stroe: „Va fi o situaţie deosebită, unică de la Revoluţie încoace”