- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare de plan! Guvernul s-a răzgândit în privința scăderii adaosului comercial la alimentele de bază

23 Jun, 18:49 • Constantin Cristina
Guvernul s-a răzgândit cu privire la scăderea adaosului comercial pentru alimente. Iată ce spun reprezentanții marilor lanțuri.
Schimbare de plan! Guvernul s-a răzgândit în privința scăderii adaosului comercial la alimentele de bază

Guvernul Ciolacu a anunțat că s-a răzgândit cu privire la scăderea adaosului la alimentele de bază și că vrea să adopte modelul Franței, a informat antena 3 CNN.

Producătorii vor fi scutiți de limitarea profitului. Inițial, Executivul voia să impune praguri limită pe tot lanțul comercial, însă, Marcel Ciolacu vrea să urmeze exemplu Franței, și anume să ajungă la un acord comun cu magazinele mari pentru a micșora prețurile.

Vezi și: Oficial. Românii vor plăti mai puțin pentru alimentele de bază. Marii retaileri sunt de acord cu propunerea Guvernului

Momentan, nimic nu este concret, însă vrea să se testeze. De asemenea, nu a fost stabilită numirea alimentelor al căror tarif să scadă. Retailerii au trimis o scurtă listă care includ alimentele care să aibă prețul scăzut, dar este în continuă negociere.

Așadar, alimentele care se regăsesc pe lista transmisă de retaileri sunt: laptele, ouă, ouăle de iaurtul, laptele proaspăt, dar atenție, doar cel care costă peste 7 lei pe litru, cartofi, ceapă, mere și carne de pui proaspăt, diverse sortimente. Acestea sunt propunerile avansate Guvernului de către retaileri.

adaos alimente
adaos alimente

 

Schimbare de plan! Guvernul s-a răzgândit în privința scăderii adaosului comercial la alimentele de bază

Mai mult decât atât, Ciolacu a propus ca producătorii să fie scutiți de această limitare a adaosului comercial, însă retailerii au insistat ca această măsură să se aplice pe tot lanțul. Retailerii doresc un acord voluntar, și nu o ordonanță de urgență. Astfel, măsura gândită de Guvern ar putea să fie în vigoare timp de șase luni, existând șanse apoi să fie prelungită.

În urmă cu câteva ore, membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au dat verdictul. Ei sunt de acord cu plafonarea prețurilor la alimentele de bază pe întreg lanțul de produs – producători, procesatori, comercianți.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a confirmat că este de acord să lucreze cu Guvernul pentru a aplica un mecanism voluntar pentru a reduce prețurile la alimentele de bază pe întreg lanțul de produs. Membrii au transmis că insistă pe ideea de voluntariat pentru plafonarea costurilor.

Alte articole: Lovitură pentru angajați. Anumite categorii nu vor mai fi scutite de plata impozitelor pe salariu. Marcel Ciolacu: „PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii”