- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră cu privire la concediile medicale ale românilor! Guvernul ia decizia anului 2024

08 Feb, 17:00 • Fundeanu Madalina
Guvernul ar putea elimina contribuţia de 10% pusă pe concediile medicale. Decizia oficială va fi luată în sedința de săptămâna viitoare.
Schimbare majoră cu privire la concediile medicale ale românilor! Guvernul ia decizia anului 2024

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că decizia privind eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie este posibil să se ia în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, conform informațiilor oficiale transmise de gov.ro.

Eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale

Mihai Constantin a discutat, în urma şedinţei de Guvern, despre un calendar pentru eliminarea acelei contribuţii de 10% pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie și a declarat că „acest calendar este cât de repede se poate”.

„Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public este şi oportună după cum s-a precizat deja şi dacă nu mă înşel următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci”, a anunţat Constantin.

Te-ar putea interesa și: Guvernul pregătește un grup de juriști pentru procesele Pfizer și Roșia Montană. Ce salarii vor primi cei 15 experți

Eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale
Eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale

Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernul a precizat că „se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat”.

„Cu siguranță, aceste două categorii, însă se folosește deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat. E posibil, așadar, ca dincolo de sfera oncologică, să fie cuprinse și alte categorii. Dar în clipa aceasta, nu știu să vă precizez cu exactitate”, a spus Mihai Constantin.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor privind concediile medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

„Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a declarat Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

Vezi mai multe știri: Fondurile europene sunt aproape terminate în 2024. AFIR dă vestea proastă pentru români