- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul pregătește un grup de juriști pentru procesele Pfizer și Roșia Montană. Ce salarii vor primi cei 15 experți

08 Feb, 16:27 • Adrian Popovici
În ședința de joi, guvernul a decis formarea unui grup de 15 experți juriști de la Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului care va fi implicat în gestionarea cazurilor privind reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) sau în fața altui tribunal arbitral internațional, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.
Guvernul pregătește un grup de juriști pentru procesele Pfizer și Roșia Montană. Ce salarii vor primi cei 15 experți

În ședința de joi, guvernul a decis formarea unui grup de 15 experți juriști de la Ministerul Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului care va fi implicat în gestionarea cazurilor privind reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) sau în fața altui tribunal arbitral internațional, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, citat de gov.ro.  Acest anunț vine în contextul în care țara noastră se confruntă cu două procese majore: cel intentat de Pfizer și cel care ține de Roșia Montană.

Mihai Constantin a declarat că prin ordonanță de urgență adoptată astăzi, guvernul a creat la nivelul Ministerului Finanțelor și al Secretariatului General al Guvernului un grup de lucru format din 15 juriști. Aceștia vor avea responsabilitatea de a gestiona toate informațiile referitoare la litigiile actuale sau potențiale ale statului român similare cu cele de la Roșia Montană sau cu cele legate de contractele Pfizer. Această măsură, bazată pe un fundament legislativ preexistent care conferă Ministerului Finanțelor responsabilitatea gestionării acestor litigii, are scopul de a centraliza și actualiza informațiile la nivel guvernamental.

„Prin ordonanţă de urgenţă, astăzi, s-a constituit la nivel guvernamental – la nivel de Minister de Finanţe şi la nivel de Secretariat General al Guvernului – un nucleu format din 15 persoane, jurişti, care trebuie să gestioneze toate informaţiile pe care le pot avea alte ministere sau entităţi ale statului cu privire la litigiile în desfăşurare sau în viitor ale statului român similare cu Roşia Montană sau Pfizer. Acest nucleu, constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent prin care Ministerul Finanţelor oricum avea responsabilităţi de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informaţiile la nivel guvernamental”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit despre procesul Roșia Montană. Credit foto: Gov.ro
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului a vorbit despre procesul Roșia Montană. Credit foto: Gov.ro

Te-ar putea interesa și: Decizie finală la Guvern! România intră oficial în „război” cu Pfizer: primul termen al procesului va fi pe 20 februarie

Juriștii care se vor ocupa de Roșia Montană și Pfizer vor avea salariile mărite cu 50%

Purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că reprezentanții din această echipă, constând în 10 specialiști de la Ministerul de Finanțe și alți 5 de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), vor beneficia de o creștere salarială de 50%, având în vedere nivelul ridicat al complexității muncii lor. Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern s-a aflat un proiect de ordonanță de urgență destinat modificării și completării OUG nr. 126/2005, care reglementează reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), în cazuri precum cele care țin de contractele Pfizer sau Roșia Montană.

„Prin prezentul proiect, se propune ca reprezentarea României sau a instituţiilor publice membre ale Guvernului în litigiile pentru care, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, statul sau instituţiile publice prevăzute la articolul 1 alineat (2) nu au desemnaţi avocaţi specializaţi în litigiile judiciare şi arbitrale internaţionale, altele decât cele de la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii sau de la un alt tribunal arbitral internaţional, atunci când prin cererile de arbitrare sunt invocate clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte, se realizează de către Ministerul Finanţelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și: La cine vor ajunge daunele pe care România le-ar putea plăti în cazul Roșia Montană. 5 fonduri de investiții controlează mare parte din acțiunile Gabriel Resources