Știri interne

Schimbare majoră în anul școlar 2023-2024. Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână

05 Feb, 23:02 • Bumbeneci Diana
Începând din anul școlar 2023-2024, elevii de liceu vor avea o oră în plus pe săptămână. Se va aplica această măsură, indiferent de profil și specializare.
Schimbare majoră în anul școlar 2023-2024. Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână

Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână. Aceștia vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul”. Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că ”începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina ”Istoria evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, anunță edupedu.ro.

O oră în plus pentru elevi

Elevii din învățământul profesional special vor studia ”Istoria evreilor. Holocaustul” în clasa a XII-a. Iatp cum va fi stabilită această oră:

„Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani: disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până acum, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a – 1 oră pe săptămână. Acum aceștia au pe an 240 de ore în trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Citește și: Lecții de viață, de la un miliardar. „Acesta este testul suprem al modului în care v-ați trăit viața”

Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. La cele 18 ore pe săptămână din trunchiul comun a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Celor 18 ore pe săptămână din trunchiul comun le-a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a, iar în trunchiul comun o să fie 16 ore pe săptămână. Momentan, la specializarea „științe sociale”, trunchiul comun cuprinde 15 ore pe săptămână.

Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Dacă trunchiul comun are, în anul școlar 2022-2023, 11 ore pe săptămână, proiectul de ordin prevede 12 ore pe săptămână, începând din anul 2023-2024.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializările „învățător-educatoare”, „educator-puericultor”, „instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun”

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun”, se arată în documentul MEC.

Ai mai putea citi: Peste 2 miliarde de lei pentru bugetul Sectorului 6. Ciprian Ciucu anunță pe ce se vor duce banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult