- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în Codul Muncii. Concediul de odihnă, orele suplimentare și programul de lucru vor avea parte de noi modificări.

29 Sep, 10:11 • Oprea Alina
Codul Muncii va suferi anumite schimbări în următoarele: concediul de odihnă, orele suplimentare, dar și programul de lucru!
Schimbări majore în Codul Muncii. Concediul de odihnă, orele suplimentare și programul de lucru vor avea parte de noi modificări.

Profit.ro

a efectuat o analiză asupra unui proiect legislativ de modificare în Codul Muncii, iar acesta prevede următoarele: cele 10 zile de concediu neîntrerupte nu vor mai fi obligatorii pentru angajat, în prezent sunt 48 de ore de repaus, însă vor fi reduse la 42, iar avantajul este în situația în care angajatul efectuează ore suplimentare de muncă, acesta putând să compenseze cu ore libere în 180 de zile, față de 90 de zile.

codul muncii

Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/mai-multe-zile-de-concediu-pentru-proaspatii-tatici-cum-s-a-modificat-codul-muncii-si-cat-dureaza-concediul-paternal-346684/

Ce prevede Codul Muncii acum?

Codul Muncii a adus câteva schimbări, iar cei de la Profit.ro le-a prezentat și analizat. Prima dintre acestea este faptul că angajatorii pot stabili împreună cu angajații, de comun acord, programul de lucru, însă pe termen scurt, nu pe termen lung. În privința orelor suplimentare, este prevăzut că între două zile de muncă, repausul nu poate fi mai mic de 11 ore.

Repausul săptămânal va fi redus la 42 de ore, însă sporul la salariu care poate fi acordat nu poate fi mai mic de 75%. Am menționat în rândurile de mai sus și situația concediului de 10 zile, situație ce a sfârșit prin decizia de a anula obligația angajatorului de a sta 10 zile neîntrerupte în concediu, iar această cerere va fi aprobată de către angajator indiferent de perioada pe care angajatul o solicită. Profit.ro a realizat analizele asupra documentului legislativ al Codului Muncii și, totodată, a prezentat și imagini cu articolele schimbătoare în cauză.

Citește și: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/noi-modificari-in-codul-muncii-romanii-pot-beneficia-de-mai-multe-zile-libere-iar-angajatorii-au-noi-obligatii-346799/