- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi modificări în Codul Muncii. Românii pot beneficia de mai multe zile libere, iar angajatorii au noi obligații

09 May, 08:54 • Lupu Alexandra
Românii trebuie să știe asta! Codul Muncii a fost modificat.
Noi modificări în Codul Muncii. Românii pot beneficia de mai multe zile libere, iar angajatorii au noi obligații

Vești bune pentru români! Codul Muncii a fost modificat, astfel, angajații vor putea beneficia de mai multe zile libere plătite, și la fel de bine, au noi posibilități în ceea ce privește organizarea flexibilă a timpului de lucru. În paralel, angajatorii au noi obligații pe care trebuie să le respecte, informează stiripesurse.ro.

Noile modificări din Codul Muncii

Mai multe zile libere plătite pentru români! Durata concediului paternal a fost prelungită de la 5 la 10 zile lucrătoare, referindu-ne la acela de care pot beneficia tații în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. De asemenea, tații care termină un curs de puericultură au dreptul la 5 zile lucrătoare de concediu în plus, pentru fiecare copil. În ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, pentru a încuraja divizarea echitabilă a responsabilităților dintre părinți, cel puțin 2 luni din durata totală a concediului pentru creșterea copilului trebuie să fie efectuate de către părintele care nu a solicitat acest drept (față de 1 lună, cum era anterior).

Concediul de îngrijitor a fost reglementat și el, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru cazurile în care, spre exemplu, o persoană sau o rudă care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul are nevoie de îngrijire ca urmare a unei probleme medicale grave. Acest tip de concediu este neplătit, dar care, însă, nu suspendă contractul individual de muncă al angajatului.

Citește și: Portugalia adoptă noi modificări în Codul Muncii. Angajații nu mai au nevoie de adeverință de la medic pentru a obține concediul medical. Cum își motivează salariații absența

Salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o urgență familială cauzată de boală sau accident, care impun prezența imediată a angajatului. Absența pe un astfel de criteriu poate fi de maximum 10 zile lucrătoare, pe durata unui an calendaristic. Perioada în care salariatul lipsește trebuie să fie recuperată în condițiile stabilite alături de angajator. Având în vedere că este o absență ce trebuie recuperată, ea este plătită de angajator.

Codul Muncii
Codul Muncii

În Codul Muncii au fost introduse noi prevederi în ceea ce privește modul flexibil de organizare a timpului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, program redus sau individualizat. În cazul în care angajatorul refuză solicitarea salariaților, acesta este obligat să își motiveze decizia în scris, în cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării din partea angajaților.

Printre cele mai importante modificări aduse în Codul Muncii se numără cele care oferă angajaților protecție suplimentară împotriva tratamentelor adverse, în cazul în care depun o plângere sau o sesizare la autoritățile publice cu privire la încălcarea drepturilor legale (nu doar referitoare la discriminare, ca în trecut) și protecție împotriva unui tratament nefavorabil pentru salariații care dețin mai multe contracte individuale de muncă (cu respectarea unor condiții). În plus, stabilirea unei noi perioade de probă devine interzisă, dacă în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract de muncă pentru același post și aceleași atribuții.

Modificările din Codul Muncii arată că angajatorii sunt obligați să ofere informații cu privire la perioada de probă, drepturile și condițiile pentru formarea profesională, suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la cea ocupațională a salariatului. Angajatorul trebuie să transmită toate aceste informații pentru salariații sau persoanele selectate în vederea angajării.

Vezi și: Noi schimbări în Codul Muncii. Angajatorii nu pot concedia salariații în anumite situații! Președintele Iohannis a promulgat legea