- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod rutier 2023. Care este alcoolemia de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal

21 Jan, 11:00 • Stefan Simion
Cod rutier 2023. Cele mai multe accidente auto produse pe şoselele din România au drept principală cauză consumul de alcool. Este motivul pentru care legislaţia din ţara noastră are toleranță zero faţă de şoferii depistaţi băuţi la volan.
Cod rutier 2023. Care este alcoolemia de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal

Cod rutier 2023. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare problema devine de natură penală. De reţinut că, indiferent de valoarea alcoolemiei, conducătorul auto se va alege cu permisul suspendat pe o perioadă de trei luni.

Cod rutier 2023. Care este limita de alcoolemie de la care conducătorii auto se pot alege cu dosar penal

Alcoolemia se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină. Şoferii care se încumetă să urce la volan după ce au consumat tărie trebuie să-şi asume faptul că, dacă vor fi prinşi, riscă o amendă semnificativă, dar și dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dacă amenda este absolut sigură în acest caz, dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit OUG 195/2002.

Mai exact, dacă alcoolemia depistată are o valoare cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat, atunci conducătorul auto este pasibil de o sancţiune contravențională. În această situație, sancţiunea este 9–20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă 1.305 – 2.900 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

Citeste si Cod rutier schimbat din temelii. Şoferii care calcă acceleraţia riscă să rămână şi fără carnet, şi fără maşină

Dacă, însă, alcoolemia depăşeşte valoarea de 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat (peste 0,80 g/l alcool pur în sânge), atunci şoferului i se va deschide dosar penal. În această situație, conducătorul auto va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice. Daca refuză prelevarea probelor biologice, riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, sancţiuni valabile și pentru cazurile în care nivelul alcoolemiei trece pragul de 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat.

Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, şoferul are obligaţia să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, dacă permisul de conducere i-a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Cod rutier 2023. Cea mai nouă prevedere introdusă în Codul rutier

Cea mai nou prevedere introdusă în Codul rutier este cea referitoare la suspendarea înmatriculării. Şoferii au obligaţia de a-şi înmatricula autoturismul nou-achiziţionat în cel mai scurt timp. Conform legislației în vigoare, perioada de transcriere a înmatriculării pe numele unui nou proprietar a crescut de la 30 la 90 de zile de la data achiziționării. Dacă acest termen este depăşit, înmatricularea maşinii se suspendă.

Citeste si Cod rutier 2023. Şoferii vor fi amendaţi „de la distanţă”. Când vor fi puse în funcţiune sistemele de monitorizare inteligente

Istoricul sancțiunilor din trafic va putea fi accesat online

Amenzile de circulație rămân neschimbate în 2023, punctul de amendă rămânând la 145 de lei. Începând cu acest an, conducătorii auto vor avea posibilitatea de a accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. În anii trecuţi, pentru acest lucru era necesară depunerea unei cereri la orice structură a poliției rutiere. Începând de anul acesta, conducătorii auto pot vedea acum pe site-ul poliției ce amenzi au plătit sau ar trebui să fie plătite.

Şi tot din acest an toți șoferii din România sunt anunțați prin email când se apropie perioada în care le expiră rovinieta, în cazul în care aceasta a fost achiziționată pe o perioadă mai mare de o lună. Şi tot online se poate completa, începând din 2023, constatarea amiabilă de accident, cu ajutorul aplicației Amiabila.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult