- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore pe piața asigurărilor auto la 4 luni de la limitarea tarifelor RCA prin lege. Au apărut polițe pe perioade mai mici de 6 luni

18 Aug, 17:34 • Stefan Simion
Schimbări majore pe piața asigurărilor auto la patru luni de la limitarea tarifelor la polițele RCA. Piața asigurărilor auto arată mult diferit față de cum arăta în prima săptămână de după adoptarea HG.
Schimbări majore pe piața asigurărilor auto la 4 luni de la limitarea tarifelor RCA prin lege. Au apărut polițe pe perioade mai mici de 6 luni
Două societăți aveau, în săptămâna 10-16 august, o pondere la jumătate față de săptămâna 14-20 aprilie. Totodată, o societate și-a dublat cota de piață în total vânzări, cel mai probabil ca urmare a faptului că au început să vândă asigurări pe perioade mai mici de șase luni, potrivit unei analize Economica La șase dintre cele opt societăți care vând RCA primele medii au scăzut.

Schimbări majore pe piața asigurărilor auto la 4 luni de la limitarea tarifelor RCA prin lege

La asigurătorul Grawe a crescut prima medie (plus de aproape 19% în august față de aprilie), consecința fiind scăderea cotei de piață (doar 13% în ultima săptămână față de 24% în prima săptămână de după limitarea prețurilor). O scădere aproape la jumătate a cotei a înregistrat și asigurătorul HD. De la 14% în prima săptămână de după limitarea tarifelor RCA, HD a ajuns la 7,7% cotă din vânzări, în ultima săptămână, pe fondul creșterii primei medii cu circa 40%.

Citeste si Polițe RCA. Șoferii plătesc mai puțin dacă fac asigurări pe 12 luni în loc de 6 luni. Tarifele pentru perioade de 1 lună, 2 luni, 3 luni și 6 luni

Cea mai mare creștere a înregistrat-o Axeria Iard, care și-a dublat cota până la 16,6%. Aceasta este și singura societate care mai vinde într-un procent notabil contracte pe o lună. Cota de piață a Allianz Țiriac a urcat la 19%, de la 13%, modificările prețurilor nefiind semnificative. Restul clasamentului îl puteți consulta mai jos.

Schimbări majore
Schimbări majore

Lucrurile arată momentan destul de bine pentru șoferi, cu societățile mici care au luat mult RCA făcând un pas în spate (ceea ce este important pentru capacitatea lor de a-și onora obligațiile de plată) și cu primele medii în relativă scădere față de primele săptămâni de după falimentul Euroins.

Citeste si Asigurări auto 2023. Important pentru șoferi! ASF aduce noi modificări la valabilitatea polițelor RCA

Prețurile polițelor RCA, plafonate până pe 11 octombrie 2023

În luna martie a anului curent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ridicat licența societății Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piață la acel moment. La scurt timp, prețurile RCA au fost plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, tarife care, în medie, sunt mai mici decât tarifele de referință publicate de ASF în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

Prețurile polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) sunt plafonate între 11 aprilie și 11 octombrie 2023. Astfel, tarifele de primă plafonate se vor putea aplica doar contractelor încheiate în această perioadă.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult