- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări radicale pentru toți românii! Apar noi drepturi și obligații pentru angajați

19 Jan, 14:01 • Polojan Tudor
Schimbări de mare anvergură în câmpul muncii. Egalitatea de sex, printre cele mai importante modificări legislative.
Schimbări radicale pentru toți românii! Apar noi drepturi și obligații pentru angajați

Cele mai importante schimbări legislative din câmpul muncii au vizat valorile sociale și principii care sunt deja recunoscute de societatea civilă din Europa, potrivit companiei de consultanță în afaceri Accace, scrie știripesurse.ro.

Unele dintre ele se referă la echilibrul dintre viața personală și cea profesională, consolidarea bugetară și creșterea veniturilor, transparența la locul de muncă dar și predictibilitatea condițiilor în care urmează să se desfășoare activitatea.

Angajatorii au simțit în mod direct aceste schimbări legislative, resimțindu-se efecte minime precum refacerea modelului-cadru pentru contractele individuale de muncă dar și efecte care au motivat angajații precum creșterea salariului brut, suprataxarea contractelor part-time conform Ordonanței Guvernamentale nr. 16/2022 ori zile libere în plus. Mai putem menționa obligativitatea microîntreprinderilor de a avea regulament intern.

Mai citește și: Orban are armele necesare pentru a învinge în cursa pentru funcția de președinte! Care sunt șansele să câștige alegerile din 2024 un membru al actualei coaliții de guvernare

Angajați/ sursa: contzilla.ro
Angajați/ sursa: contzilla.ro

Care este scopul acestor modificări și cum îi vor ajuta pe angajați?

Scopul modificărilor aduse legilor, potrivit Accace, au ca țel îmbunătățirea mediului de muncă, promovarea transparenței dar și respectarea drepturilor angajaților care au un contract individual de muncă.

Egalitatea de sex a fost și ea pe lista lucrurilor care trebuiau îmbunătățite. În acest fel, viața de familie devine mai ușoară pentru cei care sunt părinți sau îngrijitori.

„Principalul avantaj pe care aceste modificări legislative îl aduc raporturilor de muncă este predictibilitatea conduitei părților. Astfel, atât angajații, cât și angajatorii vor avea o mai bună reprezentare asupra drepturilor și obligațiilor contractuale.
Deși este posibil ca armonizarea normelor modificate cu procedurile și modelele contractuale să implice o serie de cheltuieli în sarcina angajatorilor, acestea sunt secundare, iar beneficiile depășesc, în opinia noastră, costurile. Totodată, în urma acestor modificări și completări legislative, Accace România a acordat suport clienților săi cu privire la redactarea contractelor individuale de muncă, a actelor adiționale, a regulamentului intern și a fișelor de post pentru salariați, dar și consiliere privind aplicabilitatea și interpretarea legislației muncii”, a declarat Laura Ștefan, Managing Director Accace România.

Te-ar mai interesa și: Vești extraordinare pentru șoferi! Aplicația „Amiabila” va oferi noi funcții uimitoare

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult