- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis

14 Jan, 15:13 • Bumbeneci Diana
Școala de șoferi este în continuare printre preferințele românilor care vor să aibă propria mașină și să călătorească unde doresc. Iată cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie.
Școala de șoferi în 2023. Cât te costă să devii șofer și de ce acte ai nevoie pentru permis

Românii cu vârsta de peste 18 ani pot să obțină dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, însă școala de șoferi este cheia către acest vis, deoarece fără aceasta din urmă, tinerii nu pot conduce o mașină. Iată care sunt prețurile în 2023 și de ce acte ai nevoie pentru a te înscrie la școala de șoferi.

Prețul pentru școala de șoferi categoria B diferă în funcție de mai multe criterii, printre care: școlile auto avizate disponibile pe piață, cutia de viteze a mașinii (automată/manuală) și modelul mașinii, dar și perioada în care vă înscrieți.

În cazul unei mașini care are cutie automată, prețurile pornesc de la 2.300 de lei și pot ajunge până la 2.900 de lei. De partea cealaltă, pentru o mașină care are cutie manuală, prețurile încep de la 1.800 și pot ajunge până la 2.400.

În afara de asta, cursanții trebuie să mai plătească taxa de închiriere auto, care este de 250 de lei. Avizul psihologic costă și el, iar în cazul în care șoferii consumă orele de conducere prevăzute în contractul școlii, aceștia pot cumpăra ore suplimentare, însă contra cost.

De ce ai nevoie pentru școala de șoferi/ foto sugestivă. sursa: www.pexels.com
De ce ai nevoie pentru școala de șoferi/ foto sugestivă. sursa: www.pexels.com

Ai mai putea citi și: Amenda pe care o vor plăti românii în 2023, pentru nepurtarea centurii de siguranță

Acte necesare pentru dosarul de înscriere la școala de șoferi

Pentru a se înscrie la școala de șoferi, persoanele trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  1.  Cartea de identitate, în original și în copie;
  2.  Cerere de înscriere la examen (se obține de la școală)
  3. Certificatul de cazier judiciar în original în termen de valabilitate ( 6 luni de la data emiterii);
  4. Aviz psihologic
  5. Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școală de șoferi”;
  6.  Fișa de școlarizare – valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor (emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia persoana a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică);

În ce constă examenul pentru permisul auto

Examenul auto constă într-o probă teoretică susținută la DRPCIV. Este vorba despre un chestionar pe calculator cu câte 26 de întrebări și trei variante de răspuns. Pot fi corecte una, două sau toate variantele, iar multe dintre ele seamănă cu aplicațiile mobile prin care se pot exersa teste.

Examenul are o durată de 30 de minute. Iar pentru a-l promova, persoana în cauză trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări. După 5 răspunsuri greșite, proba teoretică se oprește automat. Dacă o persoană trece de proba teoretică, atunci urmează proba practică.

Potrivit precizărilor Ordinului Ministerului Administrației și Internelor nr 268/2010, examenul practic este susținut cu un examinator atestat de către DRPCIV și durează minim 25 de minute. La această probă, examinatorul va realiza manevrele practice de conducere a autovehiculului.

Ai mai putea citi: Rabla pentru autoturisme electrice în România. Barna: „Vom avea un program mai ambițios de a susține inclusiv companiile private”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult