- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpiri masive ale țigărilor din 11 ianuarie! Fumătorii au parte de vești proaste

08 Jan, 12:11 • Fundeanu Madalina
Se scumpesc țigările din 11 ianuarie! JTI este prima companie care mărește prețurile.
Scumpiri masive ale țigărilor din 11 ianuarie! Fumătorii au parte de vești proaste

Țigările produse de Japan Tobacco International se scumpesc cu 1 leu pe pachet, începând cu 11 ianuarie, potrivit informațiilor transmise de Economedia.ro.

Se scumpesc țigările din 11 ianuarie

Țigările populare Sobranie vor ajunge să coste 28 de lei pe pachet, Winston ajunge la 25,50 lei, iar Camel între 22 și 22,50 lei. Winchester, mai ieftine, ajung la 24 de lei pachetul.

În general, cei trei mari distribuitori operează scumpiri unul după altul. În mod obișnuit, British American Tobacco, ca lider al pieței (50% din toate țigările comercializate) făcea prima scumpirile. Urmau Philip&Morris și JTI. De această dată însă, JTI „fură startul”. Este însă de așteptat ca BAT și Philip&Morris să o urmeze.

De altfel, în piață comercianții au fost informați că BAT ar putea opera și ea scumpiri începând cu 15 ianuarie, adică de lunea viitoare, însă nu este încă cert.

Precedent scumpire a țigărilor s-a făcut în luna iulie a anului 2023. Anul trecut, a mai fost una în aprilie. În total, 2023 a adus o scumpire cu 1,50 lei a țigărilor.

Citește și: Dacia a vândut 28.651 de mașini în Marea Britanie în 2023. Iată ce vehicule preferă britanicii

țigări
țigări

Slovacia este pionierul unui nou mod de reciclare a mucurilor de țigară

Firma de gestionare a deșeurilor din Bratislava, Odvoz a Likvidácia Odpadu (OLO), a declarat că, începând din 2024, va amplasa containere special concepute pentru țigările aruncate la evenimentele publice.

Deși acest lucru în sine nu este inovator, această utilizare dată mucurilor de țigară este o premieră mondială.

În colaborare cu Consiliul Local din Bratislava și cu companiile SPAK-EKO și EcoButt, OLO va contribui la transformarea deșeurilor în asfalt pentru drumuri.

„Dacă vizitatorii unui festival, alergare, piață sau alt eveniment urban aruncă mucurile de țigară într-un container special, vor contribui nu doar la un mediu mai curat, ci și la recuperarea materială a acestui tip de deșeuri”, a declarat într-un comunicat de presă Martina Čechová, manager al economiei circulare la OLO.

În cadrul proiectului comun, filtrele de țigări uzate vor fi transformate în fibre speciale care pot deveni apoi un amestec pentru prepararea asfaltului care va fi utilizat pe suprafețele de drumuri.

Primul drum din lume realizat din mucuri de țigară

În timp ce Bratislava speră să sporească reciclarea țigărilor în 2024 cu acest nou program, nu va fi prima dată când filtrele vor fi folosite pentru a face drumuri.

În Slovacia există deja un drum realizat de EcoButt folosind țigări aruncate. Acesta se află în Žiar nad Hronom, într-o regiune centrală a țării, și se pare că este primul de acest fel din lume.

Vezi și: 2024 aduce schimbări la cardurile sociale pentru alimente. Noile praguri de venit pentru ajutorul oferit de stat