- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpiri pe bandă rulantă la alimente în 2024. Preţurile au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând 

03 May, 16:40 • Fundeanu Madalina
Au crescut prețurile la alimente. Noi scumpiri înregistrate în aprilie, pentru a doua lună la rând.
Scumpiri pe bandă rulantă la alimente în 2024. Preţurile au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând 

Indicele global al preţurilor la alimente a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv în acest an. Acest lucru se întâmplă ca urmare a majorării preţurilor la carne, uleiuri vegetale şi cereale, care au contracarat scăderile de preţuri la zahăr şi produse lactate, după cum a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Economedia.

Au crescut prețurile la alimente. Noi scumpiri înregistrate în aprilie, pentru a doua lună la rând

FAO publică în fiecare lună propriul său Food Price Index, care măsoară diferențele de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna aprilie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 119,1 puncte, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul de 118,8 puncte înregistrat în luna martie. Pe de altă parte, valoarea din luna aprilie 2024 este mai mică cu 9,6% în comparație cu valoarea înregistrată în luna aprilie a anului trecut.

Creşterea de prețuri la alimente din luna aprilie s-a produs, în primul rând, din cauza unui avans de 1,6% al preţurilor la carne. Potrivit FAO, preţurile mai mari la carnea de pasăre, carnea de vită şi oaie au compensat pentru scăderea uşoară a preţurilor la carnea de porc, datorată cererii reduse din Europa Occidentală şi China.

Ai mai putea citi: A fost construită prima bancă de alimente din România, în Sectorul 6. Cum arată și când va putea fi folosită

scumpiri alimente
scumpiri alimente

De asemenea, preţurile la cereale au crescut şi ele cu un procent de 0,3%, după trei luni de scăderi consecutive, susţinute de preţuri mai mari de export la porumb. O creştere asemănătoare s-a produs și în ceea ce privește preţurile la uleiurile vegetale.

Pe de altă parte, preţurile la zahăr au fost micșorate cu 4,4% în aprilie, spre deosebire de luna martie şi cu 14,7% față de luna aprilie a anului trecut, datorită îmbunătăţirii prognozelor în ceea ce privește oferta mondială. Este de așteptat ca producţia de zahăr să depășească aşteptările în India şi Thailanda, iar îmbunătăţirea condiţiilor meteo din Brazilia a atenuat îngrijorările referitoare la următoarea recoltă de trestie de zahăr, a explicat FAO.

În plus, preţurile la produse lactate au scăzut cu un procent de 0,3%, după şase luni consecutive de scăderi, chiar dacă preţul untului a continuat să crească şi în luna aprilie din cauza diminuării stocurilor în Europa Occidentală.

FAO a mai publicat vineri un nou raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2023/24, până la 2,846 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima luna trecută, pe fondul noilor informaţii primite din Myanmar şi Pakistan.

Tot vineri, FAO a modificat estimările privind producţia mondială de grâu, în 2024, până la 791 milioane de tone, de la 796 milioane de tone cât estima luna trecută, din cauza faptului că suprafeţele însămânţate cu grâu în Uniunea Europeană au fost mai mici decât se aștepta.

Vezi mai multe știri: România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente