- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente

24 Apr, 20:52 • Bumbeneci Diana
Aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de alimente. România a devenit rapid campioană la risipă alimentară.
România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente

România este fruntașă în clasamentul european atunci când vine vorba despre risipa alimentară, aruncând zilnic aproximativ 6000 de tone de alimente. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite, românii risipesc anual peste 2.2 milioane de tone de alimente, o cifră alarmantă care atrage atenția asupra unei probleme sociale și economice importante.

România este campioană la risipă alimentară

Analiza datelor arată că aproape un sfert din bugetul unei familii este direcționat către alimente, plasând România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul cheltuit pe hrană. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la modul în care gestionăm resursele și nevoile noastre alimentare.

Printre principalele categorii de alimente aruncate la gunoi se numără mâncarea gătită, legumele, pâinea și alte produse de panificație, precum și fructele. Această risipă masivă nu numai că afectează bugetele familiilor, ci și contribuie la impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Studiul relevă că motivele principale pentru care românii ajung să arunce sute de lei la gunoi includ achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte ca acestea să fie consumate, precum și gătitul în exces. Mai mult decât atât, tinerii sunt identificați ca fiind cei care cumpără cel mai mult în exces și gătesc mai mult decât pot consuma, subliniind necesitatea unei educații alimentare și a unei gestionări mai responsabile a resurselor.

Citește și: România poate ajunge „poarta” spațiului European. Ciolacu și Grindeanu încep negocieri istorice în Qatar

risipă de alimente
risipă de alimente

În ceea ce privește impactul financiar al risipei alimentare, peste 70% dintre cei intervievați indică pierderi sub 50 de lei într-o săptămână obișnuită din cauza acesteia, în timp ce 19% estimează că pierderile se încadrează între 51 și 100 de lei. Un calcul simplu arată că, anual, românii aruncă la gunoi între 2400 și 4800 de lei, sume semnificative care ar putea fi economisite sau folosite în alte scopuri.

Conștienți de impactul negativ al risipei alimentare, 7 din 10 români exprimă dorința de a reduce cantitatea de mâncare aruncată la gunoi pentru a face economie. Această dorință reflectă o schimbare de atitudine și o conștientizare crescută a importanței gestionării responsabile a alimentelor și a resurselor. Reducerea risipei alimentare nu este doar o necesitate economică, ci și o acțiune vitală pentru protejarea mediului și asigurarea unei utilizări mai eficiente a resurselor disponibile.

Câți bani dăm pe mâncare

  • Coş minim de consum lunar: 2 adulţi şi 2 copii
  • alimente – 2.090 de lei

Ce aruncăm la gunoi

  • mâncarea gătită 48%
  • legumele 37%
  • pâinea sau alte produse de panificaţie 35%
  • fructele

Motivele pentru care ajungem să aruncăm alimente la gunoi

  • achiziţionarea excesivă de produse 47%
  • gătitul în exces 38%

Câți bani aruncăm la gunoi

  • 70% – sub 50 de lei/săptămână
  • 19% – intre 51-100 de lei/săptămână

Vezi și: Alertă alimentară! A fost descoperită GRIPĂ AVIARĂ în laptele din magazine

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult