- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scutirea de taxe pentru hrana salariaților intră în vigoare în 2023. Sumele nu pot fi decontate direct angajaților

16 Feb, 14:07 • Bocioacă Bianca
Angajatorii care aleg să suporte contravaloarea hranei pentru angajați, beneficiază de scutirea de taxe prin aplicarea unui tratament fiscal mai avantajos.
Scutirea de taxe pentru hrana salariaților intră în vigoare în 2023. Sumele nu pot fi decontate direct angajaților

Ministerul Finanțeșor a clarificat câteva aspecte importante cu privire la scutirea de taxe pentru hrana salariaților, care pot fi interpretate greșit cu ușurință, potrivit avocat.net.

Prin OG 16/2022 a fost întrodusă în Codul fiscal ideea că „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent – n. red.)”  este scutită de impozitul pe venit, dar și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

Noul beneficiu fiscal le permite angajatorilor să suporte financiar masa salariaților săi și să aplice un regim fiscal mai avantajos. Limita beneficiului fiscal este egală cu limita maximă a valorii unui tichet de masă, valoarea actuală a acestora fiind de 30 de lei, dar angajatorii pot opta pentru o valoare mai mică.

Citește și: Producătorii români de medicamente vor plăti taxe mai mari. Decizia vine de la Comisia Europeana. România riscă amenzi semnificative

Cum se aplică scutirea de taxe

„Prin hrană se înţelege hrana preparată în unităţi proprii sau achiziţionată de la unităţi specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă”, 

prevede Codul fiscal.

Totuși, au apărut interpretări greșite pe care Ministerul Finanțelor le-a clarificat.

„Se are în vedere exclusiv situația acordării de către angajator, angajaților proprii, a hranei preparate în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate, fără a extinde acest avantaj la situația acordării unei sume de bani pentru acoperirea nevoii de hrană a salariatului”, au declarat cei de la Finanțe, pentru sursa citată.

„Condiția este ca această hrană să fie preparată în unități proprii, deci vorbim de o preparare la o cantină, sau să poată fi achiziționată de la unități specializate. Nuanța pare a fi că se intenționează suportarea unor costuri cu hrana tradițională, adică nu doar niște gustări care pot fi achiziționate de la un supermarket, să zicem. Asta este înțelegerea mea, având în vedere că ne raportăm la hrană preparată și achiziționată de la unități specializate (adică de la o firmă de catering, de exemplu, care prepară aceste produse și le livrează angajaților)”, spunea Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager la PwC România, în octombrie 2022.

Citește și: Taxe mai mici pe salariu pentru români. Este vestea momentului pentru toţi angajaţii

„E clar că beneficiul trebuie să fie prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern al companiei. Ulterior, clar trebuie să existe contracte de achiziție a acelor produse și documente care să ateste că angajații își desfășurau activitatea la sediul angajatorului. Adică trebuie documentat destul de bine că suportăm aceste costuri pentru angajații care NU își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau care NU se află în concediu de odihnă/medical ori în delegare. Ar trebui făcută o monitorizare a acestor situații, astfel încât să nu existe riscuri fiscale”, a mai spus acesta.