- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se anunță pierderi mari în agricultură. Temperaturile scăzute afectează pomii fructiferi. Petre Daea „Agricultura se desfășoară sub zodia riscului”

09 Apr, 10:45 • Constantin Cristina
Ministrul Agriculturii, Petre Daea anunță că și anul acesta vor exista pierderi, iar agricultura întotdeauna va fi jucată la ruleta norocului, deoarece în acest domeniu, vremea dictează.
Se anunță pierderi mari în agricultură. Temperaturile scăzute afectează pomii fructiferi. Petre Daea „Agricultura se desfășoară sub zodia riscului”

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat că anul acesta din cauza temperaturilor scăzute, pomii fructiferi vor avea de suferit. Însă, ca în fiecare an, vor exista pierderi în acest domeniu, iar cei care lucrează trebuie să-și asume riscurile, a anunțat news.ro.

Vezi și: Dacian Cioloş îl atacă pe Petre Daea şi vine cu o veste proastă pentru fermieri. Ce se întâmplă, de fapt, cu ajutorul de la Comisia Europeană

Petre Daea anunță pierderi în agricultură

„Agricultura se desfășoară sub zodia riscului și oamenii mai slabi de înger, cum zice românul, sigur că îl apucă teama la prima bătaie de vânt. Eu sunt un om care cunosc bine fenomenul agricol și spun că da, vom avea și pierderi, cum de altfel vom avea în fiecare an, știindu-se că temperaturile scăzute afectează anumite specii de pomi fructiferi, cei care înfloresc mai devreme. Vom avea, dar ne asumăm aceste pierderi”, a declarat ministrul Agriculturii sâmbătă, la Ploiești, întrebat cum crede că va fi acest an agricol.

Ministrul a precizat faptul că, este bine că a plouat în ultimele săptămâni, iar în acest moment există suficientă apă atât pentru însămânțarea culturilor la timp, cât și pentru desfășurarea proceselor biologice ale plantelor.

Petre Daea
Petre Daea

„Mă bucură tare mult că în ultima perioadă a plouat peste tot, în cantităţi diferite. Sunt zone ale ţării unde e o situaţie mai delicată, în partea de est a României, în mod deosebit, dar în general, la acest moment, avem cantitatea de apă necesară pentru desfăşurarea proceselor biologice ale plantelor şi pentru pregătirea patului germinativ, în aşa fel încât să însămânţăm culturile la timp”, a mai afirmat Daea.

De asemenea, există și câteva avantaje la încălzirea globală în agricultură. Datorită acestui lucru, în agricultură avem parte de tot mai multe fructe exotice, care se găseau până acum doar în zonele calde sau tropicale. Specialiștii români le numesc „specii pomicole noi”. Este vorba despre kaki, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, rodia sau smochinul, potrivit unui reportaj realizat de Europa Liberă România.

„În ultimii ani, iernile sunt mult mai blânde. Sunt convins că pe măsura trecerii timpului, aceste plante vor ajunge să fie cultivate pe suprafețe tot mai mari”, spune Prof. dr. Florin Stănică, de la Facultatea de Horticultură a USAMV București.

Alte articole: Petre Daea le transmite un mesaj important fermierilor! Ce spune ministrul Agriculturii după protestele din Capitală: „Este un moment greu”