- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se așteaptă un val de demisii în România. Studiul care arată cât de nemulțumiți sunt românii de salariu

11 May, 15:28 • Lupu Alexandra
Angajații sunt nemulțumiți de salariu. România trebuie să se pregătească de demisii în masă.
Se așteaptă un val de demisii în România. Studiul care arată cât de nemulțumiți sunt românii de salariu

România trebuie să se aștepte la demisii în masă. Studiul Randstad Employer Brand Research prezintă o realitate tristă din România: angajații nu sunt deloc mulțumiți de salariul pe care îl câștigă. Rezultatele arată că 56% dintre români au demisionat sau se gândesc să facă acest lucru, tocmai pentru că banii pe care îi primesc sunt prea puțini, raportat la creșterea costului vieții, spune economedia.ro.

Românii sunt nemulțumiți de salariu

Studiul Randstad Employer Brand Research arată că 56% dintre angajații din România au demisionat sau intenționează să facă acest lucru. De ce se întâmplă asta? Tocmai pentru că românii sunt nemulțumiți de salariile pe care le câștigă. Procentul este mult mai ridicat în rândul femeilor (60%), față de cel al bărbaților (52%).

Mai mult decât atât, datele arată că românii ar fi dispuși să-și dea demisia în orice moment, dacă primesc o ofertă salarială mai bună. Concret, 45% dintre participanți au confirmat că nu ar refuza o ofertă mai favorabilă decât cea actuală. Un val de demisii în România i-ar lăsa vulnerabili pe angajatori, mai ales în fața ofertelor de muncă oportuniste, bazate exclusiv pe salariu.

Totodată, studiul arată că unul din trei români pleacă de la locul de muncă pentru a dobândi echilibrul dintre viața profesională și cea personală sau pentru diferite oportunități de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă în mod special în cazurile în care companiile se află sub așteptările angajaților.

Citește și: Salariu la îndemâna tuturor! Un asistent tehnic câștigă între 700 și 1.000 de euro net pe lună

Aproape jumătate dintre persoanele care au participat la studiu (46%) se află în căutarea unui alt loc de muncă și își folosesc conexiunile personale când fac acest lucru. Astfel, datele colectate arată că 35% dintre români se folosesc de această metodă pentru a-și schimba jobul, iar alți 26% folosesc agențiile de recrutare.

În ciuda faptului că Facebook este cel mai cunoscut canal de social media folosit pentru căutarea oportunităților de muncă (87% din totalul social media), se pare că este în declin. Aproximativ doar un sfert dintre participanții la studiu și-au găsit un job prin intermediul rețelei. În ceea ce privește lucrul la distanță, datele arată că există o mobilizare în acest segment în ultimii 2 ani. 31% dintre români lucrează parțial de acasă, iar procentul este apropiat cu cel din 2022 (30%).

Salariu
Salariu

Mai mult decât atât, 1 din 5 români susțin că ar prefera să fie șomeri, decât să lucreze într-o companie care nu se ridică la analiza valorilor lor. 9 din 10 angajați se așteaptă la mai multe inițiative dedicate diversității și sprijinului pentru sănătatea mintală din partea angajatorului. Totodată, salariații din România consideră domeniul IT ca fiind atractiv, însă în același timp, interesul a crescut pentru toate industriile din forța de muncă. Companiile de IT se diferențiază puternic de restul (cu 10%), fiind mai populare decât serviciile, a doua industrie de top.

Iată ce își doresc românii în 2023:

  • Pachet salarial atractiv;
  • Atmosferă plăcută la locul de muncă;
  • Femeile caută un job care să le ofere posibilitatea de a-și alege locația de lucru și care să le permită să muncească de acasă;
  • Bărbații caută un job stabil financiar și în care să folosească tehnologii moderne, de ultimă generație.

Te-ar putea interesa și: Salariul minim pe economie va creşte la 3800 de lei, începând din 2024. Majorarea este prevăzută de noile reglementări ale UE