- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau 15.000 de lei GRATIS de la stat. Ce trebuie să facă românii ca să beneficieze de această sumă

05 Apr, 16:30 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru românii care se confruntă diverse probleme cauzate de animalele sălbatice. Ministerul Mediului a emis un ordin potrivit căruia, vor beneficia de acești bani românii care au înregistrat pagube provocate de animalele sălbatice sau a căror proprietăți au fost invadate de aceste fiare.
Se dau 15.000 de lei GRATIS de la stat. Ce trebuie să facă românii ca să beneficieze de această sumă

Se dau 15.000 de lei GRATIS de la stat. Beneficiarii vor folosi acești bani pentru a instala garduri electrice sau alte mijloace, permise de lege, pentru a le îndepărta.

Citește și Se dau bani de la Guvern: 15.000 de lei pot primi românii care sunt eligibili

Se dau 15.000 de lei GRATIS de la stat

Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat în Monitorul Oficial, persoanele care au suferit pagube din cauza animalelor sălbatice pot solicita acești bani de la stat pentru a instala sisteme speciale, în special garduri electrice, pentru a preveni aceste acțiuni în viitor.

De îndată ce ordinul va fi pus în aplicare, cetățenii români pot primi de la stat până la 15.000 de lei pe care îi vor folosi pentru a achiziționa echipamente și dispozitive, precum garduri electrice, panouri solare, reglatoare de tensiune, cabluri de împământare sau alte mijloace asemănătoare permise de lege, potrivit B1TV

Ca să beneficieze de acești bani, persoanele afectate trebuie să îndeplinească următoarele mai multe codiții printre care: să aibă domiciliul în România, să dețină casă sau teren, să nu fie înregistrate cu fapte sancționate de legislația fiscală, conform certificatului de cazier fiscal, să nu aibă obligații de plată (taxe, impozite, amenzi și contribuții către bugetul de stat sau local), să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă și să nu beneficieze de finanțare nerambursabilă din altă sursă pentru același proiect.

Autoritățile spun că aceste sisteme sunt destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică sau amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine și arii naturale protejate.
Chiar dacă mulți consideră că aceste sisteme de apărare sunt periculoase pentru animale, activiștii pentru protecția animalelor susțin că sunt inofensive.

„Gardurile nu sunt periculoase. Ele generează niște impulsuri electrice care au menirea de a ține urșii și alte animale sălbatice la distanță, fără a le compromite existența. Sunt niște impulsuri care sperie animalul. Dacă se vor cumpăra echipamente așa cum apare în acel program, nu au cum să facă rău.

Inițiativa este bună, dar dacă se aplică corespunzător. Mai precis, dacă acele garduri vor fi montate corespunzător și se va asigura o mentenanță adecvată.

Măsura ar trebui dublată și de câini specializați la stână. Așa s-ar putea ajunge la o eficiență destul de mare, de aproximativ 90%. Este o măsură binevenită, trebuia să se aplice mult mai repede. Din păcate, nu o să rezolve problema coexistenței cu urșii, așa cum se justifică în acea propunere. Ar trebui să se discute și despre gestionarea deșeurilor, turismul necontrolat, educația în rândul oamenilor (n.r. – hrănirea animalelor sălbatice)”, a declarat Cristian Papp, reprezentantul ONG-ului WWF România.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult