- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se întâmplă pentru prima dată în istorie! Imigranții veniți la muncă au contribuit la creșterea populației României

30 Aug, 12:14 • Lupu Alexandra
Premieră în România. Populația a crescut pe baza imigranților veniți la muncă.
Se întâmplă pentru prima dată în istorie! Imigranții veniți la muncă au contribuit la creșterea populației României

Se întâmplă pentru prima dată în istorie! Populația României a crescut semnificativ în baza imigranților veniți la muncă în țară, informează economie.hotnews.ro.

Imigranții contribuie la creșterea populației

Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că, pentru prima dată în istorie, imigranții veniți la muncă în România sunt principala cauză a creșterii populației României. Cifrele arată că numărul imigranților a fost mai mare decât al românilor care au părăsit țara cu aproximativ 85.000 de persoane.

Vezi și: Cât de adâncă este groapa în care s-a afundat România. Cele mai noi date despre deficitul bugetar

Bărbații sunt majoritati în rândul emigranților (50.2%) în cursul anului 2022. Dacă vorbim despre imigranți, tot bărbații sunt majoritari (53.3%). Populaţia rezidentă a fost de 19,05 milioane la data de 1 ianuarie 2023. Este înregistrată o creștere cu 9.107 persoane față de 1 ianuarie 2022.

La 1 ianuarie 2023, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de circa 10 milioane. Este remarcată o scădere de 0.3% față de 1 ianuarie 2022. În ceea ce privește populația feminină la 1 ianuarie 2023, ea s-a situat la 9.8 milioane de persoane, în scădere cu 0.1% față de perioada similară de anul trecut.

Populație
Populație

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit. Este remarcată o creștere a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) cu 0.3 puncte procentuale (de la 19.4% în 2022 la 19.7% la 1 ianuarie 2023). În ceea ce privește ponderea  populaţiei de 0-14 ani, se pare că ea a stagnat la 16.2%.  Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120.0 (la 1 ianuarie 2022) la 122.0. Dacă vorbim despre dependența demografică, indicele a crescut de la 55.5 la 56.1 persoane tinere și vârstnice la 100 de persoane adulte la data de 1 ianuarie 2023.

Emigranții se referă la persoanele care emigrează în străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Pe de altă parte, imigranții sunt oamenii care vin în România pentru o perioadă de cel puțin 1 an. În măsurarea fenomenului imigrației se ține cont și de cetățenii ucraineni, care au obținut o formă de protecție internațională temporară, pe perioada conflictului din Ucraina, având la bază precizările suplimentare elaborate de Eurostat.

Astfel, numărul imigranților include:

  • persoanele care au avut reşedinţa obişnuită în altă ţară şi şi-au stabilit reşedinţa obişnuită în România pentru cel puţin 12 luni;
  • românii care au avut reşedinţa obişnuită în străinătate pentru cel puţin 12 luni şi au revenit în ţară pentru cel puţin 12 luni;
  • persoanele cu cetățenie ucraineană care beneficiază de protecție temporară, conform Ghidului publicat de Eurostat.

Citește și despre: 10 județe din România, motoarele creșterii economiei țării în 2022. Clujul excelează în domeniul IT, iar cei mai mulți bani generați din construcții au fost în Ilfov