- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât de adâncă este groapa în care s-a afundat România. Cele mai noi date despre deficitul bugetar

29 Aug, 22:08 • Constantin Cristina
Cât de mult a crescut deficitul bugetar în primul semestru din 2023. Cele mai noi date privind cheltuielile și veniturile încasate la buget.
Cât de adâncă este groapa în care s-a afundat România. Cele mai noi date despre deficitul bugetar

România s-a afundat din ce în ce mai rău în groapa deficitului bugetar, crescând la 2,34% din PIB în primul semestru al anului, la 37,21% miliarde de lei, comparativ de 1,67% din PIB în prima parte a anului trecut 923,51 miliarde lei), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Citește și: Marcel Ciolacu despre aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE: „Vom continua să susţinem ferm şi necondiţionat”

Cât de adâncă este groapa în care s-a afundat România. Cele mai noi date despre deficitul bugetar

„Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB faţă de deficitul de 23,51 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB aferent primelor şase luni ale anului 2022”, arată datele Ministerul Finanţelor.

Așadar, Veniturile totale au însumat 242,74 miliarde lei în primele şase luni ale anului curent, în creştere cu 12% (an/an). Evoluţia a acestora a fost susţinută de avansul încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, contribuţiile de asigurări, impozitul pe profit, fondurile europene şi TVA. Dinamici pozitive, însă mai temperate, se observă în cazul TVA – pe fondul decelerării bazei macroeconomice relevante (explicată printr-un efect de bază ridicat aferent anului trecut), respectiv în cazul veniturilor nefiscale – influenţate şi de diminuarea încasărilor din redevenţe, pe fondul descreşterii preţurilor energiei.

Deficit bugetar
Deficit bugetar

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 20,70 miliarde lei, consemnând o creştere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (89%) şi impozitul pe veniturile din pensii (40,3%), încasările aferente declaraţiei unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,4%.

Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 9,2%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (14,9%), dinamica acestei categorii de încasări fiind influenţată de extinderea în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii, de noile măsuri fiscale privind modificarea deducerilor personale introduse prin O.G. nr. 16/2022, respectiv neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariaţii care încasează salariul minim brut.

Alte articole: Lefurile șefilor Poștei Române depășesc orice limită! Veniturile se ridică la sume record, depășindu-le pe cele ale miniștrilor