- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se pregătește o nouă reformă fiscală pentru 2026. Marcel Ciolacu: „Avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare, ceva nu funcţionează”

27 Apr, 16:09 • Fundeanu Madalina
Marcel Ciolacu anunță reforma fiscală pentru anul 2026. Despre creșterea taxelor și impozitelor, premierul a spus că anumite aspecte încă trebuie discutate.
Se pregătește o nouă reformă fiscală pentru 2026. Marcel Ciolacu: „Avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare, ceva nu funcţionează”

Pentru anul 2026, oficialii pregătesc o nouă reformă fiscală, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Prima News. Întrebat dacă vor creşte taxele şi impozitele din 2025, Ciolacu a răspuns că există anumite lucruri ce trebuie discutate.

„Este o prostie. Sunt anumite lucruri punctuale care trebuiesc discutate. O reformă fiscală se va pune în aplicare, cred că prin anul 2026”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunță reforma fiscală pentru anul 2026

Rugat să precizeze dacă acest lucru înseamnă impozit progresiv, Marcel Ciolacu a vorbit despre „o aşezare fiscală”.

„O aşezare fiscală, de altfel trecută de către USR, Orban, Cîţu, cine o fi fost pe atunci. Noi nu aveam acces la acele informaţii, până la urmă, publice. Toate acele lucruri erau secrete. Acea reformă fiscală nu se pune în aplicare în anul fiscal respectiv, deci are efecte… e un delay de un an de zile, sunt şase luni conform legii, fiindcă vii cu reformă, nu vii cu măsuri fiscale.

Noi am scos din excepţii şi vedem cu digitalizarea şi am promis foarte clar, nu se vorbeşte, întâi să-şi facă datoria statului român. Întâi statul, după 32 de ani, vorbim concret de digitalizarea ANAF-ului. Lucru pe care îl vom finaliza anul acesta. Vom încerca să… A început să scadă un pic din gap-ul de TVA, care e cel mai mare”, a declarat premierul.

Citește și:Anunț de ultim moment! Marcel Ciolacu propune două variante pentru reforma fiscală: cotă unică de 16% sau impozit progresiv

reformă fiscală
reformă fiscală

Marcel Ciolacu a spus că România este țara cu cea mai mare evaziune din Europa, dar şi cu cele mai mici taxe, așadar ceva nu funcționează.

„Avem cea mai mare evaziune din Europa şi avem cele mai mici taxe. Eu înţeleg că atunci când ai cele mai mici taxe, măcar pe alea să le plătim. Noi avem şi taxe mici şi avem şi evaziune mare. Deci ceva nu funcţionează”, a spus el.

Premierul a mai spus, referitor la companii, că nu există impozitare progresivă,

„Și acea cotă unică de impozitare, nu poate fi 0, 5, 9, 16, 19, etc. Care e taxa unică, că eu nu o înțeleg”, a spus el.

„Primul lucru este digitalizarea. Nu există impozitare progresivă la companii. Impozitarea companiilor e impozitarea companiilor. Cum de altfel şi impozitul unic, acea cotă unică de impozitare, nu poate să fie 0,5, 9, 16, 19. Unde mai e… Mai aud colegii din coaliţie, domnule, noi rămânem cu taxa unică. Care e taxa unică, că nu o înţeleg? Şi am dat câteva exemple.

Eu nu pot să cumpăr un teren cu 1000 de euro, pe persoană fizică, şi să-l vând pe urmă cu 10 milioane de euro şi să fiu impozitat cu 10%. Fiindcă nu se întâmplă acest lucru niciunde în lumea asta. Până la un anumit prag…Alea sunt venituri, aşa-numitele venituri excepţionale. care trebuiesc impozitate pe trepte. Aia o impozitare progresivă”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Vezi și: Marcel Ciolacu dezvăluie când se va putea circula pe cea mai așteptată autostradă din România! „Se vor da în folosinţă în jur de 147 kilometri”