- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame! Beneficiile din noua Lege a Pensiilor

08 Jan, 09:27 • Fundeanu Madalina
Noua Lege a Pensiilor aduce noi beneficii pentru mame. Ele se vor bucura de reducerea vârstei de pensionare!
Se reduce vârsta de pensionare pentru mame! Beneficiile din noua Lege a Pensiilor

Noua Lege a pensiilor – Legea nr. 360/2023 – va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Aceasta vine cu un avantaj pentru mame, femeile cu copii urmând să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare, potrivit bugetul.ro.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

De asemenea, această prevedere se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Reducerea vârstei de pensionare se va aplica în conformitate cu Articolul 51 din Legea nr. 360/2023.

„Articolul 51

(1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:

Nr. copii născuți și crescuți Vârsta standard de pensionare se reduce cu:
ani luni
1 6
2 1
3 1 6
4 2
5 2 6
6 3
7 și peste 3 6

(2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani”, se precizează în noua Lege a pensiilor.

Te-ar putea interesa și: Vești incredibile pentru români! Pensiile care vor crește cu 112%, după majorare. Calcule prevăzute de noua Lege a Pensiilor

reducerea vârstei de pensionare
reducerea vârstei de pensionare

Când se virează pensiile majorate, pe card, în luna ianuarie 2024

În luna ianuarie 2024, pensionarii au parte de o majorare a pensiilor cu 13,8%. Seniorii care au optat să primească pensia în contul bancar vor primi banii pe card în zilele de 11-12 ianuarie, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„Pensiile cresc din această lună. De astăzi poștașii vă aduc pensiile majorate cu 13,8%. Cei care încasați pensia pe card veți primi banii pe 11-12 ianuarie.

Este prima majorare a pensiilor din acest an. În urma recalculării, din septembrie se va face dreptate pentru milioane de pensionari!”, a transmis, vineri, Bucura-Oprescu.

Pensii cu 112% mai mari pentru această categorie de români

Anumiți români vor avea de câştigat dublu după majorarea pensiilor, potrivit unor calcule făcute după noua lege a pensiilor.

De exemplu, un român care în prezent are o pensie de 1.125 de lei şi un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi după majorarea din septembrie 112%, arată calculele făcute de prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, duminică, la Antena 3 CNN.

Pornind de la pensia de 1.125 de lei care există în prezent, pensionarul va primi în ianuarie, după indexarea cu 13,8%, suma de 1.281 de lei.

Apoi, după majorarea din septembrie, pensionarul român din exemplul de mai sus va avea o pensie de 2.340 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 112,14%. Astfel, în acest caz, vorbim de o dublare a pensiei. După cei 36 de ani de cotizare, pensionarul are 21,62745 puncte realizate.

Vezi și: Anunț de ultimă oră pentru românii care se pregătesc să iasă la pensie! Cum cumperi vechime la pensie în 2024