- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă actele! Proiectul de lege se apropie de promulgare. Ce va scrie în noul buletin

04 Oct, 09:38 • Alexe Raluca
Un proiect de lege care are ca scop introducerea de noi date în actele fiecărui cetățean român, respectiv grupa sanguină și RH-ul, a trecut deja de primele etape ale procedurii parlamentare.
Se schimbă actele! Proiectul de lege se apropie de promulgare. Ce va scrie în noul buletin

Proiectul de lege inițiat de 25 de parlamentari, toți de la AUR, prevede modificarea legislației referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Unicul articol se referă la înscrierea în toate documentele unei persoane a grupei sanguine și a RH-ului, având în vedere numărul ridicat de accidente auto cu victime din țară.

Citește și: Legea a fost promulgată de Iohannis! Câte persoane pot avea aceeași adresă în buletin

Se schimbă actele cetățenilor români

Parlamentarii AUR susțin că este necesar ca pe buletinele românilor să se afle și grupa de sânge, și Rh-ul, pentru a le fi mai ușor cadrelor medicale să le ofere ajutor victimelor accidentelor de orice fel, mai ales rutiere.

„Cunoaşterea grupei sanguine şi a factorului Rh devine foarte important atunci când pacientul are nevoie de o transfuzie, cum ar fi in cazul unor afecţiuni grave, hemoragii masive sau în cazul unor accidente. Motivul este acela că pacientul nu poate primi orice fel de sânge, ci doar unul compatibil cu grupa sanguină a acestuia. Transfuzia greşită a unei grupe de sânge incompatibile poate pune în pericol viaţa pacientului, de aceea siguranţa acestuia depinde de evitarea incompatibilităţii între eritrocitele (hematiile sau globulele roşii) celui care a donat sânge şi anticorpii din plasma pacientului”, se arată în documentul explicativ al proiectului de lege.

Prin urmare, proiectul de lege modifică legislația actuală stabilind că: „În vederea realizării evidenţei cetăţenilor români, fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naştere, un cod numeric personal, denumit în continuare C.N.P., i se determină grupa sanguină şi factorui Rh, eiemente care se înscriu în actele şi certificatele de stare civilă şi se preiau în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum si în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare R.N.E.P.”.

Proiectul a fost depus la Senat la finalul primăverii și de atunci a primit mai multe avize favorabile, inclusiv de la Consiliul Economic și Social, dar a primit și un aviz negativ de la Guvern. La finalul lunii trecute, a primit aviz favorabil de la comisia de fond, cea pentru administrație publică din Senat.

Guvernul a transmis Parlamentului, în contextul noului proiect de lege, că: „soluția normativă propusă nu poate fi materializată, în condițiile în care aplicația sistemului informatic de evidență persoanelor nu permite, din punct de vedere tehnic, posibilitatea implementării informațiilor privind grupa sanguină și factorul Rh. Totodată, precizăm faptul că, în contextul emiterii cărții electronice de identitate, configurația CIP-ului va fi pregătită să corespundă standardului e-Health, context în care, în interacțiunea cu medicul de familie, cetățeanul ar putea solicita înscrierea în cartea electronică de identitate a grupei sanguine și a factorului Rh, însă acest lucru este la latitudinea cetățeanului”.

Citește și: Românii au nevoie în doar câteva țări din UE de pașapoarte. Care sunt statele unde se poate intra doar cu buletinul

Tags: