- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea care le permite românilor să plece în străinătate. Ce schimbări majore aduce Guvernul în 2024

25 Apr, 20:43 • Bumbeneci Diana
O nouă lege pentru românii care călătoresc. Se impun noi reguli în cazul minorilor.
Se schimbă legea care le permite românilor să plece în străinătate. Ce schimbări majore aduce Guvernul în 2024

Guvernul român a adoptat o hotărâre care elimină obligativitatea prezentării certificatului de cazier judiciar pentru persoanele fizice adulte care însoțesc minorii la ieșirea din țară, conform unui comunicat transmis de DPA, raportat de Agerpres.

Lege nouă pentru călătoria cu un minor

Conform acestei hotărâri, situația judiciară a adulților care însoțesc minorii poate fi verificată de polițiștii de frontieră prin intermediul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, iar certificatul de cazier judiciar poate fi emis pe loc. Informațiile cele mai recente despre cazierul judiciar al unei persoane sunt accesibile polițiștilor de frontieră. Această modificare este prevăzută să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Conform comunicatului de presă al Executivului, aceste prevederi au fost deja integrate în Legea nr. 329 din 2023, care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Mai mult, comunicatul precizează că acum aceste modificări sunt eliminate și din Normele metodologice. În plus, hotărârea de Guvern reglementează posibilitatea de a expedia pașaportul simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă din România, costurile fiind suportate de solicitant.

lege călătorii
lege călătorii

„Situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, poate fi verificată de polițiștii de frontieră prin intermediul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, iar cazierul judiciar poate fi emis pe loc. Polițiștii de frontieră au acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazier judiciar al unei persoane. În acest sens, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006”, se arată în anunțul autorităților.

În ceea ce privește ieșirea din țară a cetățenilor români minori, aceștia pot fi însoțiți de persoane fizice adulte. În cazul în care însoțitorul este altul decât părintele sau tutorele legal, este necesară prezentarea unor documente specifice. Acestea includ declarația ambilor părinți sau a părintelui care deține autoritatea părintească, hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, precum și alte documente care atestă calitatea de însoțitor legal.

Vezi și: Avertisment sumbru cu privire la falimentul personal al românilor! Mircea Coșea: „E o distrugere clară și precisă a clasei mijlocii!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult