- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea pentru angajații străini în România! Anunț de ultimă oră din partea Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă 

06 Mar, 15:58 • Cornel Ghimeșan
Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a salutat noul proiect de Ordinanță de Urgență elaborat de Guvernul României, care modifică legislația în vigoare referitoare la condițiile de angajare a muncitorilor străini.
Se schimbă legea pentru angajații străini în România! Anunț de ultimă oră din partea Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă 

Se schimbă legea pentru angajații străini în România! Reprezentanții Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă spun că aceste schimbări sunt menite să acorde o stabilitate suplimentară angajatorilor, scrie economedia.ro.

Citește și Cum putem aduce investitori străini în România. „Avem încă o forţă de muncă competitivă, calificată şi care nu este scumpă comparativ cu celelalte ţări europene”

Se schimbă legea pentru angajații străini în România!

Potrivit unui comunicat remis de patronat, odată cu aprobarea acestei ordonanțe de urgență, angajatorii români se vor confrunta cu mai puține riscuri, în ceea ce privește posibila fugă a muncitorilor străini de la locul de muncă.

Reprezentanții patronatului sunt de părere că modificarea perioadei actuale de maximum 90 de zile, acordate de către autorități angajatorilor pentru înregistrarea contractului de muncă semnat cu personalul străin, la 15 zile, atrage după sine și o serie de penalități, traduse în amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru angajatori.

Mai mult, aceștia spun că pentru muncitorii străini cărora astfel nu li se prelungește dreptul de ședere, autoritățile pot dispune revocarea vizei, ceea ce înseamnă că vor fi trimiși înapoi acasă, în țara de proveniență.

Legea este un instrument legal, prin care autoritățile au acum posibilitatea să îi îndepărteze pe cei care doresc să facă altceva decât să lucreze pe teritoriul României. Dacă întreg procesul de aducere a forței de muncă presupune pentru angajator o perioadă de așteptare cuprinsă în medie între șase și opt luni de zile de la semnarea contractului de recrutare, de multe ori antreprenorii se răzgândesc în privința muncitorilor străini, care astfel rămân abandonați în aeroport sau pur și simplu în stradă de multe ori, se arată în comunicat.

„Cu siguranță că angajatorii români care până acum reacționau iresponsabil și decideau să renunțe pur și simplu la muncitorii străini aduși în țară, se vor gândi de două ori înainte de a-și abandona personalul. Vom vedea în timp o scădere drastică a cazurilor tragice care îi vizau pe muncitorii străini care pur și simplu odată ajunși în țară erau ai nimănui, fără un loc de muncă, fără un acoperiș deasupra capului sau mâncare”, a declarat Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

În plus, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă le recomandă angajatorilor români pentru a evita orice derapaj de la un corect proces de recrutare a forței de muncă străine, să lucreze doar cu agenții de recrutare a personalului străin cu experiență și un istoric demonstrat de bune practici în domeniu.

,,Angajatorii români trebuie să lucreze în continuare cu agenții cu experiență în domeniul importului de forță de muncă, să aibă parteneri care să îi țină la curent cu modificările legislative și sa se asigure de implementarea lor”, a concluzionat Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Citește și România ar putea să piardă un milion de persoane din forța de muncă activă în următorii 10 ani: „Mulți tineri nu muncesc pentru că au din ce trăi”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult