- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea privind protecția copilului în 2024. Ce trebuie să știe părinții

09 Apr, 19:33 • Bumbeneci Diana
Camera Deputaților a adoptat recent un proiect de lege pentru românii care au copil. Este vorba despre legea ce vizează definirea și abordarea fenomenului de "înstrăinare părintească", într-un context în care numeroase dispute judiciare au loc în legătură cu exercitarea comună a autorității părintești.
Se schimbă legea privind protecția copilului în 2024. Ce trebuie să știe părinții

Proiectul modifică și completează Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Scopul este de a defini înstrăinarea părintească, de a stabili modalitățile de identificare a acesteia și de a reglementa efectele juridice ale constatării acestui fenomen. Această inițiativă vine într-un context în care disputele judiciare între părinți cu privire la exercitarea autorității părintești devin din ce în ce mai frecvente.

Se schimbă legea privind protecția copilului

Potrivit expunerii de motive, proiectul propune definirea înstrăinării părintești ca fiind o formă de violență psihologică în care unul dintre părinți sau alte persoane, intenționat, creează sau acceptă o situație în care copilul dezvoltă o reținere sau ostilitate nejustificate față de unul dintre părinți.

Legea propusă definește, de asemenea, termenii de „familie extinsă” și „familie substitutivă”, precizând relațiile și persoanele care sunt incluse în aceste categorii. De asemenea, proiectul stabilește că părintele înstrăinat este acela față de care copilul manifestă reținere sau ostilitate nejustificată.

„Pentru restabilirea şi menţinerea relaţiilor personale ale copilului, serviciul public de asistenţă socială şi, după caz, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti au obligaţia de a dispune consiliere, acordată de specialişti din cadrul serviciilor publice de asistenţă socială sau a organismelor abilitate, atât copilului, cât şi părinţilor săi, la solicitarea acestora sau din oficiu, iar când există suspiciune de înstrăinare părintească sau orice altă formă de violenţă asupra copilului şi instanţa de judecată a fost sesizată au obligaţia să solicite acesteia efectuarea unei expertize”, este prevăzut în lege.

Vezi și: Românii vor avea parte de o minivacanță de Paște 2024. Câte zile libere vor avea angajații români

Se schimbă legea privind protecția copilului 
Se schimbă legea privind protecția copilului 

Copiii sunt asigurați de protecție și asistență în exercitarea deplină a drepturilor lor, conform prevederilor legale. Sesizarea sau constatarea încălcării drepturilor minorului obligă persoanele responsabile să acționeze în conformitate cu legislația aplicabilă.

În cazul unor neînțelegeri între părinți cu privire la exercitarea drepturilor de legătură personală cu copilul, instanța va interveni stabilind un program în funcție de circumstanțe precum vârsta copilului, nevoile sale și comportamentul părinților.

Pentru a restabili și menține relațiile personale ale copilului, serviciile sociale sunt obligate să ofere consiliere, iar în cazurile de înstrăinare părintească sau alte forme de violență, instanța poate solicita expertize.

Proiectul introduce penalități
Proiectul introduce totodată penalităţi pe ziua de întârziere impuse persoanei care refuză punerea în aplicare sau respectarea dispoziţiilor privitoare la stabilirea locuinţei copilului sau a programului de menţinere a relaţiilor personale ale copilului; penalitatea se poate stabili între 10% şi 15% din venitul net lunar al celui obligat la plata acesteia, dar nu mai puţin de 300 lei.

În cazul în care instanţa constată existenţa unei situaţii de înstrăinare părintească, stabilirea penalităţii este obligatorie, iar limitele minime şi maxime ale penalităţii se dublează.

Adoptat de Senat, acest proiect de lege este acum în atenția Camerei Deputaților, care are puterea de decizie în acest caz.

Vezi și: Avertisment pentru românii care vor cumpăra carne de miel de Paște în 2024. Sunt vizați cei care caută prețuri mici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult