- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă radical legea pensiilor! Seniorii din România se lovesc de noi decizii ale Guvernului. Când apare schimbarea

12 Jul, 08:39 • Constantin Cristina
Vești bune pentru pensionari! Se schimbă legea radical, iar seniorii sunt nevoiți să aducă o serie de acte către casele de pensii.
Se schimbă radical legea pensiilor! Seniorii din România se lovesc de noi decizii ale Guvernului. Când apare schimbarea

Legea pensiilor are parte de o serie de modificări importante atât pentru pensionari, cât și pentru viitori pensionari, a informat dcbusiness.ro.

Citește și: Anunțul momentului de la Casa de Pensii! Un nou beneficiu pentru pensionari

Noi avantaje pentru pensionari și viitori pensionari! Apar noi modificări importante la legea pensiilor. Românii vor trebui să transmită o serie de documente

Modificările vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024, iar Legea 263/2010 va fi înlocuită cu 127/2019. Așadar, românii se vor putea pensiona mai devreme dacă îndeplinesc condițiile necesare, deoarece în noua lege, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă.

Vestea bună apare aici. În cazul pensiei anticipate, aceasta se va putea cumula cu veniturile din salarii în baza unui contract individual de muncă. Inițial, pensionarii care au ieșit anticipat nu puteau să muncească în baza unui contract individual de muncă.

Nouă lege reglementează pensia minimă. Fiecare pensionar va beneficia de cel puțin pensia minimă, chiar dacă pensia cuvenită este mai mică. De asemenea, perioada de masterat și doctorat va fi luată în calcul la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă.

Casele de pensii vor putea să solicite angajatorilor să prezinte documentele în baza cărora au eliberat adeverințele privind stagiile de pensii. Refuzul de a comunica aceste documente în termen de 30 de zile constituie contravenție ce se sancționează cu amendă în cuantum de 2-3 salarii de baza minime brute pe țară.

Bilete la tratamente balneare pentru pensionari

Mai mult, pensionarii pot beneficia și de tichete pentru tratamente balneare. Casa Județeană de Pensii Gorj a anunțat că a primit 163 de bilete, dintre care 60 au fost alocate automat, prin intermediul aplicației SPA, iar Casa Județeană de Pensii Gorj a anunțat că a primit 163 de bilete.

pensii
pensii

„S-au primit biletele de tratament balnear pentru seria nr.10/2023 cu data de intrare în perioada 25 – 28 IULIE 2023.

În această serie, Casei Județene de Pensii Gorj i-au fost repartizate 163 de bilete pentru tratament balnear.

Din cele 163 de bilete pentru tratament balnear primite de către CJP Gorj, 160 de bilete au fost alocate automat, prin aplicația SPA, solicitanților în funcție de punctajul obținut.

Repartizarea nominală pe stațiuni este afișată la sediul instituției, cât și pe pagina de internet a CJP Gorj: https://cjpgorj.ro/prestatii/bilete-de-tratament/2023.

Conform CRITERIILOR, diagrama de alocare automata a biletelor de tratament balnear, realizata de aplicatia informatica SPA, NU POATE FI MODIFICATA

Biletele de tratament balnear, atât cele repartizate cât și cele nerepartizate, se pot ridica de la sediul institutiei in zilele de 10, 11, 12, 13, 14 și 17 iulie 2023.

În cazul în care titularul nu se prezintă pentru ridicarea biletului până la data programată, repartiția este anulată, iar biletul se redistribuie altui solicitant.

Situația locurilor disponibile pentru seria nr.10/2023, cu data de intrare în perioada 25 – 28 iulie 2023, se prezintă astfel:

1 MAI 1 loc

AMARA 1 loc

TG OCNA 1 loc

Biletele de tratament balnear se eliberează beneficiarilor numai după legitimarea acestora, acestea fiind eliberate doar personal titularului, sau unei alte persoane, desemnate de către titular prin procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear”, a transmis pe data de 7 iulie conducerea C.J.P. Gorj.

Alte articole: Alertă în sistemul național de pensii. Statul român are tot mai mulți pensionari și tot mai puțini angajați. Care sunt principalele riscuri