- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu. Toți șoferii trebuie să afle asta!

25 Oct, 15:32 • Gabriela Andreescu
Parlamentarii au gasit rezolvarea problemelor dintr-un sens giratoriu cu mai multe benzi de circulație: îi schimbă definiția
Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu. Toți șoferii trebuie să afle asta!

Un grup de parlamentari intenționează să reglementeze mai bine noțiunea de sens giratoriu. Potrivit acestora, Codul Rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.

Proiectul de lege se află în prezent la Senat și vizează modificarea Codului Rutier.

„Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive a proiectului de lege inițiat de cinci parlamentari ai USR.

Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu
Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu

Întrucât se va renunța considerarea sensului giratoriu drept intersecție, se va renunța la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.

Titi Aur, expert în conducere defensivă, consideră că aceste noi reglementări ar putea să simplifice într-o oarecare măsură complicațiile care apar într-un sens giratoriu:

„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și de greu de reglementat ca să se poată circula fără nciun fel de probleme. Schimbarea defiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv”, a declarat Titi Aur pentru Digi24.

Citește și: Codul Rutier 2022: Ce obligație vor avea șoferii cu privire la folosirea luminilor

Pilotul de raliuri a atenționat însă cu privire la diverse situații care pot să apară odată cu introducerea noilor reglementări legislative:

„Dar eu pun următoarea problemă – dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate. Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere,” a mai declarat Titi Aur pentru sursa citată.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult